Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doktorlar anlatıyor (5): “Koronavirüs pozitif gebe hasta sayısında ciddi bir azalma var”

Söyleşi dizimizin bu bölümünde, bir kadın doğum doktoru koronavirüs salgını sürecindeki çalışma koşullarını anlatıyor. Doktor, koronavirüs hastası olan gebelerin, doğumla ilgili bir sıkıntı yaşamadıklarını ama doğuma giren ekibin kişisel koruyucu ekipman nedeniyle daha fazla zorlandıklarından bahsediyor.

Koronavirüs salgını Türkiye’de görüldüğünden beri mesleki anlamda hayatınız nasıl değişti? 

Salgın başladığında hepimiz bu duruma hazırlıksız yakalandık diyebilirim. Hastanede çalışan tüm personelin katılmasının zorunlu olduğu birçok toplantı yapıldı. Acil müdahale edilmesi gereken ameliyatlar dışında elektif tüm vakalarımızın ameliyatları durduruldu. Nöbet listelerimiz değişti. Tüm hekimlere branşından bağımsız olarak koronavirüs servisinde veya acil koronavirüs polikliniğinde nöbetler yazıldı. Salgına karşı savaşmak için tüm rutinimiz değişti. Biz de şimdiye kadar tanısına, tedavisine alışık olmadığımız bu virüsle alakalı donanımlı olmak için rehberleri okumaya, çeşitli kaynaklardan bilgi edinmeye ve donanımlı olmaya çalıştık.

Çalıştığınız hastanede koşullarınız nasıl? Koruyucu önlemler alındı mı? Memnun musunuz? 

Salgının başladığı ilk zamanlarda koşullarımız şu anki kadar iyi değildi. Başlangıçta oluşan panik nedeniyle maskeler ameliyathane dahil olmak üzere toplatılmıştı. Her zaman elimizin altında rahatça ulaşabildiğimiz maskeler yerinde yoktu. Hatta ilk hafta acil ameliyata girmem gerektiğinde bir süre maske bulamamıştım. Acil kadın doğumda çalıştığım günlerde mesaiye başladığımızda sabah sorumlu hemşire tarafından maske dağıtılmasını bekledik. Günde 1 adet maskeyle idare etmeye çalışıyorduk. Bahsettiğim sadece basit bir cerrahi maske. N95 tipi yani daha maliyetli olan maskeler değil. Şu an kişisel koruyucu ekipmana ulaşmamız çok daha kolay. Koronavirüs şüpheli veya kesin pozitif olan hastaları muayene etmeden önce kullandığımız siper, tulum ve maske hepsi temin edilmiş durumda.

Şimdiye kadar hiç koronavirüs hastası muayene ettiniz mi?

Koronavirüs tanılı veya şüpheli çok sayıda hastayı muayene ettim. Doğum sancıları başlamış gebeler veya daha doğumuna zaman olup gebelikle alakalı sıkıntıları olan, şüpheli koronavirüs semptomlarıyla acilden tarafımıza yönlendirilen ve jinekolojik acil patolojileri olabilecek hastaların muayenesi için ayrı bir bölüm oluşturdu. Biz bu hastaların muayenesini bu bölümde kişisel koruyucu ekipmanlarımızı giyerek yapmaya çalışıyoruz. Servislere yatırdığımız koronavirüs pozitif gebelerle de günlük muayene ve vizitlerini yaparken karşılaşmış oluyoruz. 

Kadın doğum doktorusunuz. Genel kadın doğuma dair şikayetlerle hastaneye başvuran hasta sayısında azalma var mı?

Genel kadın hastalıkları ve doğuma dair acil olmayan, poliklinik muayenesi gerektiren, şikayetlerle başvuran hastalarda belirgin bir azalma oldu diyebilirim. Zaten poliklinik sayılarımız azaltıldı. Birer jinekoloji, gebe ve onkoloji polikliniği olarak hizmet vermeye başladık. Elbette bu süreçte acil olmayan, aslında uzun süredir var olan şikayetleri için tarafımıza başvuran hastalar oluyor. Bu hastalar hem hastaneye gelerek ve evden çıkarak kendilerini ve toplumu riske atmış oluyorlar, hem de zaten bu durum dolayısıyla ağırlaşan maddi ve manevi yaşadığımız zorluğu artırmış oluyorlar. 

Koronavirüs hastası olup gebe olan hastalarınız oluyor mu? 

Gebe olup koronavirüs pozitif olan veya pozitif olduğunu bilmeyen ama bize başvurusunda şüphelendiğimiz ve ona göre davrandığımız hastalar oluyor. 

Dış merkezlerden bize gönderilen kesin tanılı koronavirüs pozitif hastalar olduğu gibi yakınları koronavirüs pozitif olan ve temas öyküsü olan gebelerle birlikte bize tamamen farklı şikayetlerle başvuran ama giriş muayenesinde ateş yüksekliği saptadığımız hastalar da oluyor. Sezaryen ile doğumu planlanan hastalarımızın doğumunu uygun izolasyon ile ameliyathanenin özel olarak ayrılmış bölümünde gerçekleştiriyoruz. Ve normal doğum planladıysak doğumhanede izole edilen odalarda takip etmeye çalışıyoruz. Tedavi veya takip amaçlı yatıracağımız gebeleri ise bu hastalar için özel ayrılmış servisimizde yine kadın doğum hekimleri olarak biz takip ediyoruz.

Koronavirüs pozitif olan gebelerin doğumu normal seyrediyor mu? Yoksa daha mı zor geçiyor? Hayatını kaybeden gebe koronavirüs pozitif hastanız oldu mu?

Hasta için normal doğum veya sezaryen zorluğunun dışında bir zorluğu olmuyor. Ama doğuma giren ekip için çok daha zor oluyor çünkü ekip koruyucu ekipmanlarla donatılıyor. Çok şükür bizim hastanemizde kaybettiğimiz koronavirüs pozitif gebe hastamız olmadı. 

Koronavirüs pozitif olan gebe hastalarınız çok mu? 

Şu an 3 hafta önceki nöbetimde kesin pozitif olanların yattığı servisteki sayının yarısı kadar koronavirüs pozitif olan gebe hastamız var. Ciddi bir azalma var. Mesela o zaman 25 kesin pozitif gebe vardı serviste. Bu sayı şu an 12-13 civarinda.

Gebelik kontrolleri ne durumda? Gebe hastalarınıza aylık muayenelerine düzenli gelmelerini tavsiye ediyor musunuz? 

Gebe ve jinekoloji polikliniğine başvuran hasta sayısında ciddi bir azalma var. Fakat gebelik tanısı yeni konulan hastanın muhakkak kan testleri ve ultrason muayenesi belli aralıklarla yapılmak durumunda. Gebeliğin ilerleyen haftalarında olan ve rutin, sağlıklı bir gebelik geçirenlerin veya zaten riskli gebelik olarak takip ettiğimiz hastaların acil bir durumda hemen hastaneye başvurmasını istiyoruz. 

Rutin kontrollere gelince, uygun hastane koşulları sağlanıyorsa kendi kişisel koruyucu önlemlerini alarak kontrol sürelerini çok fazla geciktirmeden muayeneye gelmeleri gereklilik arz ediyor.

Sizin için bu süreçte psikolojik olarak en zor şey ne oldu?

Benim için bu süreçte en zor olan şey hastanede çalışırken enfekte olup sonrasında eve gelip aileme bulaştırma korkusu oldu. Anne, babama kendi ellerimle bulaştırmış olma düşüncesi ve evde izolasyonu sağlamaya çalışmak insanı çok yoruyor. Bir diğer husus da asemptomatik olarak bu hastalığı geçiriyor olma ve bunu hastalara bulaştırma korkusu oldu. Bu yüzden hiç bir semptom göstermememe rağmen koronavirüs testi örneği verme gereği duydum.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.