Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’dan Hindistan’a dünya genelinde gevşetilen koronavirüs önlemleri

Dünya genelinde birçok ülke, koronavirüs salgınının yayılma hızını düşürmek için aldıkları önlemleri gevşetmeye başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü yapılan kabine toplantısı sonrasında Türkiye’deki koronavirüs salgınıyla ilgili normalleşme adımlarını açıkladı. Türkiye’nin yanı sıra birçok dünya ülkesi de eşzamanlı olarak koronavirüs önlemlerini kaldırmaya ya da hafifletmeye başladı.

İtalya

Dünya genelinde koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İtalya, ülkede 10 Mart’tan bu yana uygulanan genel karantina önlemlerinde gevşemeye gidiyor. 

İşyerlerinin kademeli olarak açılmasıyla birlikte inşaat ve sanayi sektöründe çalışan yaklaşık 4.5 milyon insan işlerine dönmeye başladı. Kafeler ve restoranlar paket servise başlıyor ancak yerlerinde servis yapabilmeleri için bir süre daha beklenecek. 11 Mayıs’tan itibaren kütüphanelerin, sergilerin ve müzelerin açılması da planlanırken barların, alışveriş merkezlerinin ve kuaförlerin açılması için haziran ayının beklenmesi kararı alındı. Okulların açılması eylül ayına ertelendi.

İtalya’da pazartesi (dün) açıklanan rakamlarla beraber, vaka sayısındaki artış 10 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. 

İspanya

Avrupa’da salgından en çok etkilenen ülkelerden olan İspanya, dört aşamalı bir planla normalleşme sürecini devreye soktu. 4 Mayıs günü itibarıyla toplu taşıma araçlarında maske kullanımının zorunlu hale getirildiği ülkede, hükümet ulaşım bölgelerinde toplam 6 milyon maske dağıtımı yapmayı planlıyor. Kuaförler ve berberlerin kepenk kaldırmalarıyla beraber restoran ve küçük işletmeler de sıkı önlemlerle beraber paket servis vermeye başladı. 

Dört aşamalı planın ikinci aşamasına 11 Mayıs’ta geçilmesi beklenirken hükümetteki sol koalisyon ülke genelinde 9 Mayıs günü sona erecek olağanüstü hal yönetiminin iki hafta daha uzatılmasını talep ederken muhalefet partileri olağanüstü halin uzatılması konusunda hükümete destek vermeyeceklerini açıkladı.

Fransa

Dünyada en çok vakanın ve ölümün görüldüğü beşinci ülke olan Fransa’da düşen vaka ve ölüm sayılarının bu şekilde devam etmesi durumunda 11 Mayıs günü önlemler gevşetilmeye başlanacak. Bu kapsamda okulların ve bazı işyerlerinin tekrar açılması, vatandaşların da bulundukları yerlerden en çok 96 kilometre kadar uzaklaşabilmesi planlanıyor. Kafelerin ve restoranların ise mayıs ayı sonunda açılabileceği öngörülüyor.

Ülke genelinde devam eden olağanüstü hal 24 Temmuz’a kadar uzatılırken ülkeye Schengen Bölgesi (25 Avrupa ülkesi) ve Birleşik Krallık ülkelerinden giriş yapan insanlara iki haftalık karantina önleminin uygulanmayacağı ancak diğer bölgelerden gelen insanlar için bu karantinanın sürdürüleceği açıklandı.

Almanya

Yüksek sayıda test yaparak ülke genelindeki ölüm sayısını düşük tutmayı başaran Almanya’da bazı eyaletlerde 27 Nisan’da başlayan normalleşme süreci kapsamında, 4 Mayıs itibarıyla ülke genelindeki kuaförler ve berberler tekrar hizmete açıldı. Ülkedeki müzelerin ve sergi salonlarının da hijyen ve sosyal mesafe kurallarıyla hizmete açılmasının yanında geçen hafta yalnızca Schleswig-Holstein, Thüringen, Berlin ve Saksonya eyaletlerinde açık olan hayvanat bahçeleri 4 Mayıs’ta itibaren bütün eyaletlerde kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Ülkede 800 metrekareden küçük mağazalar tekrar açılırken camiler için planlanan açılış tarihi ise 9 Mayıs.

Diğer Avrupa ülkeleri

İki aşamalı bir normalleşme periyodunu devreye sokan Belçika’da 4 Mayıs itibarıyla bazı işyerleri açıldı. 11 Mayıs’tan itibaren bazı dükkanların, 18 Mayıs’tan itibaren de okulların kademeli olarak açılmasına izin verilecek.

Salgının ağır bir tabloda seyretmediği Portekiz’de, normalleşmenin ilk aşaması kapsamında 200 metrekare büyüklüğüne kadar olan dükkanlar, kuaförler ve kütüphaneler geçen hafta açıldı. 18 Mayıs’ta normalleşmenin ikinci aşamasına geçilmesi planlanırken daha büyük işyerlerinin, kafeteryaların, sinema ve tiyatroların da bu tarihte tekrar açılması planlanıyor.

Salgından daha az etkilenen Sırbistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Makedonya ve Kosova gibi ülkeler de 4 Mayıs itibarıyla mağazalarda, kafelerde ve restoranlarda uygulanan yasakları kurallı olarak kaldırdı.

Çin

Salgının ilk çıktığı yer olan Çin’de ülke çapındaki önlemler ve yasaklar yumuşatılırken özellikle kuzeydoğu bölgesindeki şehirlerde sert yasakların halen devam ettirildiği belirtiliyor.

Salgının başladığı Vuhan’da hayat yavaş yavaş normale dönerken başkent Pekin’de de parklar ve turistik yerler, 1 Mayıs’ta ziyarete açıldı.

Ortadoğu

Koronavirüsten erken etkilenen ülkelerden biri olan ve Sağlık Bakanlığı’nın ülkeyi risk bakımından “beyaz, sarı, kırmızı” olarak üç gruba ayırdığı İran’da, bazı bölgelerde vaka ve ölüm sayılarında düşüş eğilimi görüldüğü belirtilirken eğilimi sürdüren bölgelerde önlemlerin gevşetilmesi planlanıyor. Daha önce şehirlerarası ulaşımın ve alışveriş merkezlerindeki yasakların kaldırılmasından sonra, beyaz olarak işaretlenen bölgelerdeki camilerin de 11 Mayıs’tan itibaren ibadete açılacağı, bu bölgelerdeki okulların da 16 Mayıs günü eğitime devam edeceği açıklandı.

Büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olan Lübnan’da, 27 Nisan günü başlayan beş adımlık normalleşme planları içerisinde bazı fabrikalar, kamu şirketleri, paket servisler ve oteller vatandaşlara açılmıştı. 4 Mayıs itibarıyla da planın ikinci aşamasına geçen ülkede, restoranların yüzde 30 doluluk kapasitesiyle hizmet vermesinin yanında kuaförler ve çocuk parklarındaki yasaklamalar da kaldırıldı.

Salgınla beraber sınırlarını ilk kapayan ülkelerden biri olan İsrail’de ise, 4 Mayıs günü başlayan normalleşme periyodu kapsamında okulların açılmasıyla beraber ülke içerisindeki seyahat yasakları kaldırıldı. 6 Mayıs’tan itibaren de AVM’ler ve marketler vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak. Ülkede bir sonraki adım olarak uçuşların tekrar başlatılması planlanıyor. 

Hindistan

Kalabalık nüfusuna rağmen kapsamlı bir sokağa çıkma yasağı uygulayarak virüsün yayılımını durdurmayı deneyen Hindistan’da, bölgeler risk oranlarına göre üç farklı kategoriye ayrıldı. 4 Mayıs itibarıyla düşük riskli şehirlerin yanında başkent Delhi’deki bazı restoranlar, küçük dükkanlar ve çok sayıda işyeri tekrar işbaşı yaptı.

Güney Kore

Disiplinli bir şekilde hasta takip yöntemleri uygulayan ve alınan aşamalı önlemlerle virüsü neredeyse kontrol almayı başaran Güney Kore, 6 Mayıs’tan itibaren “günlük hayat karantinası” adı verilen bir normalleşme sürecini başlatıyor. Buna göre mart ayının başında kapatılan okulların 11 Mayıs’tan itibaren aşamalı olarak tekrar açılması planlanıyor. Vatandaşlara hizmet verecek bazı kamu tesislerinin de açılmasıyla beraber beyzbol ve futbol gibi sporlarda yeni sezonun bu hafta itibarıyla seyircisiz bir şekilde başlatılacağı açıklandı.

Avustralya

Salgınla erken yüzleşen ülkelerden biri olan Avustralya, test sayılarını büyük oranlarda artırdıktan sonra vaka sayısını düşürmeyi başararak semptom göstermeyen vatandaşlara da test yapma uygulamasını başlattı. 1 Mayıs’ta ülkenin batı ve güney bölgelerindeki parklar vatandaşlara açılırken okulların yaklaşık yüzde 60’ı eğitime kaldığı yerden devam etmeye başladı. Üç haftadır yeni vaka görülmeyen kuzey bölgesinde ise açık alanlar ve bazı spor tesisleri vatandaşa açılırken 15 Mayıs’ta restoranların, barların ve spor salonlarının açılması; 5 Haziran itibarıyla da bütün kısıtlamaların kaldırılması planlanıyor.

Afrika

Salgının yarattığı ekonomik zararları azaltmak isteyen birçok Afrika ülkesi de koronavirüs önlemlerini hafifletme yoluna gidiyor. Nijerya’da, Gana’da ve Kamerun’da 4 Mayıs’tan itibaren birçok işyeri açılırken yakın zamanda okulların da açılması planlanıyor.

Güney Afrika, Tunus, Cezayir, Kamerun, Gana ve Nijerya gibi ülkeler kıtada salgından en çok etkilenen ülkeler olarak ön plana çıkarken uzmanlar birçok Afrika ülkesinde sağlık imkanlarının yetersiz olmasından dolayı önlemlerin gevşetilmesinin kötü sonuçları olabileceğine dikkat çekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.