Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MİT mensubunun kimliğini deşifre etmekle suçlanan gazeteciler hakkındaki iddianamenin detayları ortaya çıktı: Barış Pehlivan’ın darp edilmesine “dezenformasyon” denildi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensuplarının ve faaliyetlerinin ifşa edildiği iddiasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan gazeteciler Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, muhabir Hülya Kılınç, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, Yeniçağ Gazetesi Yazarı Murat Ağırel ve tutuksuz BirGün Gazetesi Yazarı Erk Acerer ile Eren Ekinci hakkındaki iddianame, İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamenin detayları şöyle:

“İlk şüpheli” Murat Ağırel

Gazetecilerin yazdıkları haberlerin ve konuya ilişkin sosyal medya paylaşımlarının delil olarak sunulduğu iddianamede, Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklamak maksadıyla MİT mensuplarının deşifre edildiği suça konu paylaşımlarda ve aynı amaçla yayımlanan haberlerde yer alan bilgiler ve fotoğraflar daha önceden ifşa olmuş bilgiler değildir. Şehitlerin MİT mensubu oldukları ilk olarak şüpheli Murat Ağırel tarafından sosyal medyada ifşa edilmiştir” denildi. Ayrıca, Ağırel’in MİT mensubunun görev tanımını da açıkladığı belirtildi.

İddianamede “MİT Krizi” ve “MİT Tırları” davalarına gönderme

İddinamede, “Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın görev ve faaliyetlerine ilişkin konular ile devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama konusunda uzun zamandır FETÖ/PDY başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal ve uluslararası yararlarını hedef alan bir kısım odaklar tarafından karşı istihbarat faaliyetlerinin yürütüldüğü bilinen bir gerçektir” denilerek, “7 Şubat MİT Krizi” ve “MİT Tırları” davaları hatırlatıldı.

MİT suç duyurusunda bulundu

MİT’in müşteki olduğu dosyadaki suç duyurusunda ise şu ifadelere yer verildi: 

“Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde; MİT personelini ve MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususları ile devletin gizli kalması gereken bilgilerini ifşa kastı ifadeleri paylaşan ‘@muratagirel’ ve ‘@eacarer’ isimli Twitter hesaplarının kullanıcıları ve Yeni Yaşam gazetesi sorumluları ile tespit edilecek diğer şahıslar hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesi hususunu arz ve talep ederim.” 

İddianamede Pehlivan’ın cezaevinde darp edilmesine ve Ağırel ile ilgili “iki farklı mahkeme kararı”na “dezenformasyon” denildi

Gazeteci Barış Pehlivan’ın Silivri Cezaevi’nde darp edildiği iddiaları için “dezenformasyon” denilen iddianamede, konuyla ilgili soruşturma yürütüldüğü ancak Pehlivan’ın darp edilmediğinin tespit edildiği bilgisi yer aldı. Ayrıca Murat Ağırel’in Sulh Ceza Hâkimliği sorgusu sonucu iki farklı kararın yer aldığı belgenin “yalan” olduğu belirtildi. Ağırel’in bir haber ajansıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesi dosyada “delil” olarak yer aldı.

18 yıla kadar hapis istendi

İddianamede “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 27/3. fıkrasında tanımlanan suç ile TCK’nın 329’uncu maddesinde tanımlanan ‘Devletin Güvenliğine ve Siyasal Yararlarına İlişkin Bilgileri Açıklama’ suçlarını tüm şüphelilerin işledikleri anlaşılmıştır” denilerek gazetecilerin 18 yıla kadar hapsi istendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.