Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs Avcısı: Hindistan’ın Kerala eyaletinin sağlık bakanı, virüsle mücadelenin sembolü haline geldi

Koronavirüs salgınıyla mücadelede Hindistan’ın geri kalanına örnek olabileceği düşünülen Kerala’da, eyaletin sağlık bakanı K. K. Shailaja (63) koronavirüse karşı savaşın sembolü haline geldi. Emekli bir öğretmen olan Shailaja, şimdilerde “rock yıldızı sağlık bakanı”, “korovarüs avcısı” gibi lakaplarla anılıyor.

Kerala Eyaleti Sağlık Bakanı K. K. Shailaja

Hindistan’ın güneybatısındaki Kerala eyaletinde, 1957 yılından bu yana sandıktan komünizm çıkıyor. En son 2017 yılında yapılan seçimleri kazanan Hindistan Komünist Partisi’nin yönettiği eyalette, eğitim ve sağlık hizmetleri Hindistan ortalamasının çok üstünde. Hindistan’ın okuryazarlık oranı en yüksek eyaleti olan Kerala, ülkenin en iyi performans gösteren halk sağlığı sistemine de sahip. Bebek ölüm oranı, doğum aşıları, temel sağlık birimlerindeki uzman sayısı bakımından da ülkenin en başarılı eyaletlerinden biri. 

Koronavirüse karşı mücadelede yaygın test, yoğun temas izleme, uzun süreli karantina gibi önlemlerin alındığı Kerala eyaletinde ayrıca, ani karantina önlemleri nedeniyle mağdur olan göçmen işçiler için binlerce sığınmaevi inşa edildi ve milyonlarca pişmiş-yemeye hazır öğün ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Bütün bu önlemler sayesinde, ocak ayı sonlarında Hindistan’daki ilk koronavirüs vakasının duyurulduğu Kerala’da nisan ayının ilk haftasında bildirilen yeni vaka sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 30 düştü. Eyaletin Sağlık Bakanı K. K. Shailaja (63), “En iyisini umduk ama en kötüsü için hazırlandık” demişti

Salgınla mücadelede Hindistan’ın geri kalanına örnek olabileceği düşünülen Kerala’da Sağlık Bakanı K. K. Shailaja koronavirüse karşı savaşın sembolü haline geldi. Aynı zamanda emekli bir öğretmen olan Shailaja, “Shailaja Öğretmen” olarak biliniyordu. Toplumun geneli tarafından sevilen bakan şimdi ise “rock yıldızı sağlık bakanı”, “korovarüs avcısı” gibi lakaplarla anılıyor.

Kerala’da ilk vakanın tespitinin üzerinden dört ay geçti. Bakan Shailaja’ya göre bugüne kadar eyalette toplam 524 koronavirüs vakası görüldü, dört kişi virüs yüzünden hayatını kaybetti. Bu başarının nasıl elde edildiğini ilk ağızdan duymak isteyen gazeteci ve bilim yazarı Laura Spinney’nin K. K. Shailaja ile yaptığı söyleşi, İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlandı. 

Kerala’da ocak ayından itibaren test, tecrit, temas takibi ve destek uygulamaları başlatıldı

20 Ocak günü, Çin’in Vuhan kentinde yayılmaya başlayan yeni tip koronavirüs hakkındaki haberleri okuyan Shailaja, yardımcılarından birine telefon etti ve “Buraya da sıçrayacak mı?” diye sordu. “Kesinlikle” yanıtını alan Shailaja, koronavirüsle mücadele için kolları sıvadı ve hazırlıkları başlattı. Üç gün sonra, bakanlığın acil müdahale ekibiyle ilk toplantıyı gerçekleştirdi. Aynı ekip, 24 Ocak’tan itibaren bir kontrol odası oluşturdu ve Kerala’nın 14 bölgesindeki bütün sağlık çalışanlarına ilerleyen günlerde hangi adımların atılması gerektiğine dair bilgi verdi. Bu bilgilendirme toplantılarıyla, eyalet genelinde alınacak önlemlerin aynı seviyede tutulması hedefleniyordu. 

27 Ocak’ta Çin’in Vuhan kentinden gelen uçak, içindeki üç koronavirüs hastasıyla Kerala’ya indiğinde, eyalette Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) test, tecrit, temas takibi ve destek yönergeleri uygulamaya geçirilmişti bile. Uçaktan inen yolcuların ateşi ölçüldü. Ateşi yüksek çıkan üç yolcu hastaneye kaldırılarak tecrit altına alınırken, diğer yolcular ise kuluçka süresi boyunca çıkmamak üzere evlerine gönderildi. “İlk aşamayı başarıyla atlattık” diyor Shailaja ve “Ama virüs Çin’in dışına çıkarak hızla yayıldı ve çok geçmeden her yerde görülmeye başlandı” diye ekliyor.

Shailaja, tedbirleri uygulamayı zorlaştırılan durumlarla da karşılaşıldığını belirtiyor. Örneğin şubat ayı sonunda Venedik’ten dönen bir aile, seyahat geçmişleri hakkında havaalanındaki kontrol ekiplerini tam ve doğru olarak bilgilendirmeden ve ekiplerin talimatlarını uygulamadan ayrıldı. Aradan geçen birkaç gün içinde sağlık ekipleri, tespit ettikleri bir koronavirüs vakasının bu aileyle temas etmiş olabileceği düşünülen birinde görüldüğünü saptadı. Kontrol ekipleri, sosyal medya paylaşımları ve reklamlar sayesinde aileye ulaştı ve altı üyesinin koronavirüs testi pozitif çıkan aile tecrit altına alındı. 

Kerala eyaletindeki köylüler ve çiftçiler, koronavirüs salgını başlamadan önce, 2018 yılında ölümcül nipa virüsünün yayılmasıyla kapıldıkları panikten de Shailaja’nın yardımıyla kurtulmuştu. Bazı çiftçilerin köylerini terk etmek istediğini duyan Shailaja, tek tek ziyaret ettiği köylerin yönetimiyle birlikte çiftçilerle ve aileleriyle konuştuğunu, fiziksel mesafeyi korumanın virüsten korunmak anlamına geleceğini açıkladığını aktarıyor. Yakın zamanda atlatılan bu salgın sürecinde vatandaşların takdirini toplayan Shailaja, nipa virüsü salgını sırasında edindikleri tecrübenin koronavirüsle mücadelede kendilerine çok yardımcı olduğunu belirtiyor. 

İkinci dalga gelirse A, B ve hatta C planımız bile mevcut”

Hindistan hükümeti 17 Mayıs’ta sokağa çıkma yasağını sonlandırmayı planlıyor. Shailaja, daha önce iki kez ertelenen uygulama gerçekleşir ve karantina sonlandırılırsa, çok sayıda koronavirüs vakasının görüldüğü körfez bölgesinden Kerala’ya dönmek isteyen vatandaşların akın etmesinden ve eyalette vaka sayısının artmasından endişeleniyor. “Bu çok büyük bir risk, ama biz de bu süreci olabildiğince az riskle atlatmak için hazırlanıyoruz” diyor Shailaja. A, B ve hatta en kötü ihtimalleri düşünerek hazırladıkları bir C planının bile mevcut olduğunu belirten Shailaja, otelleri ve konferans salonlarını boşaltarak fazladan 165 bin yatak hazırlayabileceklerini söylüyor. 

Shailaja, 5 binden fazla solunum cihazına ihtiyaç duyulması halinde, daha fazla solunum cihazı siparişi verdikleri halde, sıkıntı yaşayabileceklerini de ekliyor. Ancak ona göre en önemli eksik insan kaynağı. Özellikle bireylerin kimlerle temas kurduğunu takip etmek için insan kaynağına ihtiyaç duyduklarını belirten Shailaja, “Öğretmenleri de bu konuda eğitiyoruz” diyor. 

Eğer Kerala, korkulduğu gibi ikinci bir koronavirüs dalgasıyla mücadele etmek zorunda kalırsa buna hazırlıklı olduklarını belirtiyor Shailaja. İkinci dalga atlatıldıktan sonra, öğretmenler de öğrencileri de okula dönecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.