Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüse karşı sürpriz silah: Lamalardaki antikorlar virüse karşı etkili olabilir

Bütün dünya koronavirüs tedavisinin ne zaman ve nasıl ortaya çıkacağına odaklanmışken lamaların vücudundaki antikorların koronavirüs tedavisi için umut ışığı olabileceğine dair gelen haberler tıp dünyasında büyük heyecan yarattı. 

The Guardian’da yer alan habere göre, geçen hafta Cell dergisinde yayımlanan bir çalışma, lamaların kanındaki antikorların koronavirüse karşı etkili olabileceğini gösteriyor. İnsanlardaki büyük antikorlara oranla, lamalardaki daha küçük antikorların viral proteinlerin üzerindeki boşluklara gizlenebildiğini ve virüslere karşı savaşabildiğini öne süren çalışma, lamalardaki antikorların enfekte olmamış insanların koronavirüsten korunmasında kullanılabilmesinin önünü açabilir.

Kahramanın adı Winter

Lamaların antikor tedavisinde yeni bir umut ışığı olarak değerlendirilmesini sağlayan lama, Belçika’da yaşayan dört yaşındaki “Winter” (Kış). Daha önce yapılan çalışmalarda, Winter’ın vücudunda bulunan antikorların SARS ve MERS gibi virüslere karşı etkili olduğu gözlemlenmişti. Koronavirüs dünyada etkisini gittikçe artırırken araştırmacılar, Winter’ın vücudundaki antikorların koronavirüse karşı da etkili olup olamayacağını görmek istedi. Yapılan ilk denemelerde, Winter’ın antikorlarının en azından hücre kültürlerinde koronavirüse karşı etkili olabildiği gözlemlendi. 

Araştırmacılar şu anda daha detaylı klinik araştırmalar üzerinde çalışıyor. Ancak elde edilen ilk sonuçlar birçok bilim insanına göre umut verici. Ghent Üniversitesi viroloğu ve aynı zamanda çalışmanın yazarlarından biri olan Dr. Xavier Saelens, “Eğer bu tedavi yöntemi başarı olursa, Winter bir heykeli hak ediyor” diyor.

Etkileri önceden beri biliniyor

Lamaların iyileştirici özellikleri tıp dünyasında yeni karşılaşılan bir durum değil. Bilim insanları, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilen lama antikorları üzerinde yıllardır çalışıyor. Lamalarda bulunan bu özel antikorların HIV ve diğer tip virüslerin tedavisi için de kullanılması gündemde. 

Kaliforniya’nın Sonora bölgesinde lama yetiştiren George Caldwell, yetiştirdiği lamaların özellikle gençlerin psikolojik tedavileri için ülke genelindeki üniversitelere ve liselere gönderildiğinin altını çizerek “Onlar gerçekten özel yaratıklar. Etrafınızda bir lama varken oldukça sakin ve huzurlu olursunuz” diyor. İnsanların ve lamaların doğal arkadaşlar olduğunu söyleyen Caldwell, lamaların saçlarının kıyafet yapımında, gübrelerinin ise tarım ürünlerinde kullanıldığını belirterek kanlarının bile insanlara yardımcı olabilmesine şaşırmamak gerektiğini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.