Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsün rengi: ABD’de koronavirüs nedeniyle ölen siyahların oranı beyazların neredeyse üç katı

Koronavirüs, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 93 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. ABD’nin 50 eyaletinden 39’u koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin ırk ve etnik kökenleri hakkında detaylı bilgiyi kamuoyu ile paylaşıyor. Bağımsız araştırma merkezi American Public Media (APM), 39 eyaletten ve federal hükümet kaynaklarından derledikleri verilere dayanarak hazırladığı raporda, ABD’de koronavirüs yüzünden ölen siyahların, beyazların neredeyse üç katı olduğunu belirtiyor. 

APM’nin Koronavirüsün Rengi başlığıyla yayımladığı rapor, ABD’de virüsten kaynaklı ölüm oranlarının ülke genelindeki ırk ve etnik gruplar arasında ciddi farklılıklar gösterdiğine dikkat çekiyor. 

Araştırma sonuçlarına göre, siyah ABD vatandaşlarının koronavirüs nedeniyle ölüm oranı beyazların 2,4 katı. Benzer şekilde, koronavirüsten kaynaklanan ölüm oranı, Latin ve Asyalı ABD vatandaşları arasında beyazlara oranla 2,2 kat daha yüksek. 

ABD genelinde siyah vatandaşların koronavirüs nedeniyle ölüm oranı 100 binde 50,3 iken beyazlarda bu oran 20,7; Latin ve Asyalılar arasında ise 22,7. Koronavirüs, ABD’de 20 binden fazla siyahın ölümüne neden oldu. Bu sayı ülke genelindeki siyah nüfusuna oranlandığında, yaklaşık olarak her 2 bin siyah vatandaştan birinin koronavirüs nedeniyle öldüğü sonucu çıkıyor. 

Araştırmayı yürüten APM ekibindeki uzmanlardan Andi Egbert, ABD toplumuna ilişkin böylesine geniş kapsamlı ve önemli bir araştırmanın federal hükümet tarafından yürütülmesi gerekirken bu görevin bağımsız bir araştırma merkezine düşmüş olmasına şaşırdığını belirtiyor

Egbert, “Federal hükümetin motivasyonu neydi, bu konuda sağlam temellere dayandıramayacağım açıklamalar yapmak istemiyorum. Ancak böylesine modern bir ekonomide, eyaletler arasında bilgi akışını tek kanal üzerinden sağlayan bir sistemin olmayışına inanamıyorum. Bu muazzam krizin orta yerinde, koronavirüsün kimi nasıl etkilediğini anlayabilmek için verilere bakmaktan başka şansımız yok” diyor. 

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden 93 binin üzerinde Amerikan vatandaşının yüzde 88’inin ırk ve etnik kökenine dair detaylı bilgiye ulaşmak mümkün. ABD’deki 50 eyaletten 39’u koronavirüs nedeniyle ölenlerin ırk ve etnik kökenlerine ilişkin bilgiyi kamuoyu ile paylaşıyor. 11 ABD eyaleti ise (Hawaii, Maine, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Utah, Batı Virginiave Wyoming) henüz bu bilgileri kamuoyu ile açık bir şekilde paylaşmadı.

“Federal hükümet eşitsizlikleri nasıl azaltabileceğimiz konusunda rehberlik etmekte çok başarısız”

Uché Blackstock, bir acil bakım uzmanı ve sağlık hizmetlerinden faydalanan bireyler arasında ırk ya da etnik köken gözetilmemesi gerektiğini savunan Advancing Health Equity organizasyonunun kurucusu. Federal yönetimin koronavirüs salgınıyla etkili bir şekilde mücadele edemediğini düşünen Blackstock, “Eşitsizlikler verilere yansımaya devam ediyor. Ancak federal hükümet bu eşitsizlikleri nasıl azaltabileceğimiz konusunda rehberlik etmekte çok başarısız. Bu eşitsizliklerle nasıl başa çıkabileceğimize dair net bir plan yok” diyor. 

Blackstock, eyaletlerin, federal hükümetin onlara yol gösteremeyeceğini kabullenmesi ve koronavirüs salgınından etkilenen topluluklar arasındaki eşitsizlikleri gidermek için tek başlarına hareket etmesi gerektiğini düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.