Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: “HDP’nin yer almadığı bir muhalefet blokunun seçimde şansı çok düşük”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, merkezi Diyarbakır’da bulunan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (DİTAM) Zoom platformu üzerinden düzenlediği “Tigris Diyalogları” toplantısına katıldı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, aydın, yazar ve gazetecinin katıldığı toplantıda Sancar, “Yeni dönemde Türkiye siyasetinde muhalefet ve HDP’nin tutumu” başlığı altında konuştu ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Sancar, 24 Haziran’dan bu yana ittifaklar konusunda daha geniş hedefler belirlediklerini, seçime dönük ittifaklara hazır olduklarını söyledi. Kimsenin HDP’yi yedek güç olarak görmemesi gerektiğini belirten Sancar, “Kazanımları belirlenmemiş bir ilişki içinde kimse HDP’nin yer almasını beklemesin. HDP’nin içinde yer almadığı bir muhalefet blokunun seçimde başarı şansı çok düşüktür” dedi.  

Toplantının açılış konuşmasını yapan DİTAM Başkanı Mehmet Vural, Türkiye’de birçok alanda sorunlar gördüklerini söyleyerek, “Nereyi anlatsam elimizde kalıyor. Bölge insanları olarak çözüm süreci ile umutlanmıştık ama akamete uğratıldı. Türkiye’nin yeni çözüm sürecine ihtiyacı vardır. Umarım toplantılarımız bazı şeylerin önünü açar ve hayırlı olur” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar ise, üç vekilin milletvekilliğinin düşürülmesi ve tutuklanmasını hatırlatarak şunları kaydetti: “Bu iktidarın anlayışı ile herhangi bir demokratik gelişme için umutlanmanın yersiz olduğu, son gelişme ile bir kez daha ortaya çıktı. AKP-MHP-Ergenekon iktidarı bir patikaya girmiş, gidişatı yol belirleyecektir” dedi. 7 Haziran 2015 seçimlerine değinen ve bu seçimlerin iktidarın durumunun gidişatını belirlediğini söyleyen Sancar şöyle devam etti: “HDP kurulmadan önce Kürtler ile diğer kesimler arasında bir zihin duvarı vardı. Devletin Kürtler’i düşman gösterme politikaları ile bu zihin duvarının devamını sağlıyorlardı. 7 Haziran seçimi bu duvarların yıkılmasını ve buluşmayı sağladı. Bu sonuç kendini devletin sahibi gibi görenleri çok tedirgin etti. Bundan korkan iktidar bundan sonra kendisine bir yol aramaya başladı ve AKP, MHP Ergenekon ittifakı kuruldu. Bunların ortak konusu Kürt düşmanlığı üzerinedir.”

“Kazanımları belirlenmemiş ilişkide HDP yer almaz”

Sancar, HDP ve ittifaklar konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: “24 Haziran seçimlerinden bu yana ittifaklar konusunda daha geniş hedefler belirledik. Seçimlere dönük ittifaklara açığız. Kazanımları belirlenmemiş bir ilişki içinde HDP’nin yer alacağını kimse beklemesin. HDP’nin içinde yer almadığı bir muhalefet blokunun seçimde başarı şansı çok düşüktür. Çok zor şartlarda bir hak arama mücadelesi veriyoruz. 31 Mart’ta iktidar kaybedince 7 Haziran sonrası bir şok daha yaşadılar. İttifak batıda toplumsal düzeyde karşılığını buldu. HDP her türlü saldırılara rağmen önemli bir siyasi güç olmayı sürdürecektir. Biz bu dönemde Türkiye’de yönetimde olmak istiyoruz. Buna yönelik politikalarımızı sürdürüyoruz. Yürütmede yer almasak bile yasamada kilit parti olmak istiyoruz. Biz yerel seçimlerde CHP’ye destek vermedik, politikamızı uyguladık ve halkımız bunu fire vermeden hayata geçirdi.”

“Tek kişi kalana kadar bu mevziyi koruyacağız”

Sancar, sine-i millet tartışmaları ile ilgili soru üzerine, “Parlamentoyu terk etmek gündemimizde yok. Bu tartışmayı 2016 yılında yaptık. HDP, demokratik siyasette ısrarlıdır. Parlamento demokratik siyaset yapacağını söyleyen bir partinin vazgeçeçeği yer değildir. Alternatifi olmayan sine-i millet tartışmalarının bir değeri yoktur. Tek kişi kalana kadar bu mevziyi koruyacağız. Terk etme tartışması ve kararı içinde değiliz” diye konuştu.  

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, yeni bir çözüm sürecinin daha başlatılabileceğini ve buna sivil toplum kuruluşlarının öncülük edebileceğini de sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.