Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

George Floyd’un öldürülmesine sanatçı tepkileri: Banksy’nin #BlackLivesMatter eserleri

George Floyd’un 25 Mayıs’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minneapolis şehrinde polis tarafından boğularak öldürülmesi üzerine, ABD’de tekrar canlanan ve dünyanın dört bir yanında destek gören ırkçılık karşıtı Black Lives Matter protestoları, sanatçıların desteğini almaya devam ediyor. Bu sanatçılardan biri de toplumsal olaylara tepkisini yansıttığı eserlerle ünlenen sokak sanatçısı Banksy.

Banksy geçen günlerde yayınladığı ilk eserinde siyah bir insanın ölümünün ardından yakılan bir mum ve mumun alevinin yaktığı bir Amerikan bayrağını resmetti:

View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy) on

Banksy, “İlk başta sadece çenemi kapatıp bu konuda  siyahların söyleyeceklerini dinlemem gerektiğini düşündüm. Ama neden bunu yapayım? Bu onların değil, benim problemim” sözleriyle başlayan yazı ile birlikte eserini Instagram üzerinden paylaştı.

İngiliz sanatçı yayınladığı ikinci eserde ise İngiltere’nin Bristol kentinde, 10 bin kişinin katıldığı protestolarda, şehirle özdeşleşmiş olan 17. yüzyıl köle taciri Edward Colston heykelinin protestocular tarafından yıkılışını resmetti:

Banksy çalışmasını, “Bristol’ün ortasında duran boş kaide ile ne yapmalıyız? İşte hem Colston heykelini özleyen ve hem de özlemeyenler için bir fikir vereyim. Onu atıldığı sudan dışarı sürükleyelim, kaidenin üzerine geri koyalım, boynuna ip geçirelim ve onu aşağı çeken protestocuların gerçek boyutlu bronz heykellerini yapalım. Herkes mutlu olur. Böylece önemli bir günün anıtını dikmiş oluruz” yorumuyla paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.