Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de tek çocuk politikasının nüfusta yarattığı dengesizliği çözmek için “Kadınların çokeşli olmasına izin verelim” önerisi

Sıkı önlemlerle birlikte koronavirüsü büyük oranda kontrol altına alan Çin, virüsün ülkede tekrar yayılmasını önlemeye çalışırken bir yandan da nüfus politikası hakkında atılabilecek somut adımları tartışıyor.

Hükümetin yaklaşık dört yıldır ülkede uzun yıllar uygulanan ve 2016’da kaldırılan tek çocuk politikasının yarattığı dengesizlikleri tersine çevirmek için çalıştığı ve evli çiftlere daha çok çocuk sahibi olmaları için çeşitli teşvikler sağladığı Çin’de, Şanghay’daki bir üniversitede ekonomi profesörü olan Yew-Kwang Ng’nin, doğum oranını artırmak için kadınların çokeşli olabilmelerinin önünü açmaya yönelik kaleme aldığı yazı büyük tepki topladı.

Çin, ülkede 30 yılı aşkın bir süredir uygulanan “tek çocuk politikasının” 2016 yılının başında kaldırılmasına rağmen ülkedeki doğum oranının düzgün bir şekilde yükselmemesi karşısında yeni çözümler arıyor. Ülkeyi yöneten Çin Komünist Partisi, 1984 yılında aldığı bir kararla ülkenin büyüme oranını ve yaşam standartlarını artırmak için kırsal kesimde yaşayan veya ilk çocukları engelli olarak doğan aileler dışındaki bütün ailelerin birden fazla çocuk dünyaya getirmelerini yasaklamıştı. Çin’in bu politikası, hükümet tarafından belirlenen bazı standartlara ulaşma konusunda başarılı olmasına rağmen, demografik olarak kadın ve erkek sayısında ortaya çıkan büyük eşitsizlikler Çin’i 2016 yılında tek çocuk politikasını kaldırmaya yöneltmişti.

Ülkede tek çocuk politikasının kaldırılmasından sonra yetkililerin genel nüfus içerisindeki kadın-erkek oranını dengelemek için fazla çocuk sahibi olmayı vatani bir görev olarak ilan edip çiftlere vergi, ev ve eğitim masrafları gibi birçok alanda kolaylıklar sağlamaya başlamasına rağmen, ülke karşılaştığı demografik kriz konusunda hâlâ somut bir çözüm elde etmiş değil. Yaklaşık 1,4 milyar vatandaşı olan Çin’de, ülkedeki erkeklerin sayısı kadınların sayısından 34 milyon daha fazla. Yetkililer, bu durumun yarattığı demografik krizin ekonomik büyüme üzerindeki frenleyici etkilerinden kaçınabilmek için uzun bir süredir alternatif çözümler arıyor. 

“Çokeşliliğe izin verelim”

The Washington Post‘un haberine göre, Şanghay’daki Fudan Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olarak çalışan Malezya vatandaşı Yew-Kwang Ng’nin, Çin’in içinde bulunduğu demografik kriz karşısında kadınların çokeşli olabilmelerinin önünü açmaya yönelik kaleme aldığı yazı ülkede büyük bir tartışma konusu oldu. 

Çin’in Twitter’ı olarak bilinen mikroblog sitesi Weibo’da “Çokeşlilik gerçekten aptalca bir düşünce mi?” başlığıyla kaleme aldığı yazı kısa sürede viral olan Yew-Kwang Ng, halkın geniş kesimlerinden büyük bir tepki gördü. Yazısında “Eğer iki erkek aynı kadınla evlenmeye razıysa ve bu kadın için de uygunsa, toplumun eşleri paylaşmak konusunda ne gibi bir derdi var?” diye soran Ng, çokeşliliği eski zamanlardan gelen ve İslam’ın bazı coğrafyalarında hâlâ devam eden ortak bir gelenek olarak yorumladı. Tek eşliliğin avantajlarını inkar etmediğini ve çocukların gelişimleriyle birlikte eğitimleri üzerinde büyük faydaları olduğuna inandığını belirten Ng, bütün bunlara rağmen Çin’deki demografik eşitsizlik göz önüne alındığında, çokeşliliğe yasal olarak izin verilmesi gerektiğini söyledi. 

Kadınlar hakkındaki çirkin ifadeler büyük tepki topladı

Ng’nin yazısında kadınlara karşı kullandığı ifadeler geniş kesimlerden büyük tepki topladı. Yazısında kadınların birden fazla erkeğin fiziksel ihtiyaçlarını karşılamakta sorun yaşamayacaklarını söyleyen Ng’nin, “Fahişeler de yaygın olarak günde 10’dan fazla müşteriye hizmet veriyor” ve “Zaman olarak üç erkeğe yemek yapmakla iki erkeğe yemek yapmak arasında hiçbir fark yok” gibi cümleleri, Çinliler tarafından tepkiyle karşılandı.

Yazdığı yazı internette büyük tepki toplayan Ng, buna karşın aynı site üzerinde ikinci bir yazı daha kaleme alarak ülkedeki demografik sorunu düzeltmenin bir yolunun da genelevleri yasallaştırmak olacağını öne sürdü. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.