Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokrasi Yürüyüşü’nün ikinci durağı Van’da konuştu: “Devletin görevi bizi engellemek değil, güvenliğimizi sağlamaktır”

Demokrasi Yürüyüşü kapsamında ziyaretlerine devam eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Van Barosu’nda Türkiye’deki yargı sistemini eleştirdi. Sancar, iktidarın darbeci bir zihniyetle hareket ettiğini ve yargının buna göz yumduğunu belirterek, “Devletin görevi bizi engellemek değil, güvenliğimizi sağlamaktır” dedi. 

“Provokasyona gelmeyeceğiz”

Türkiye’nin pek çok ilinde engellenen “Demokrasi Yürüyüşü” kapsamında Van Barosu’nu ziyaret eden Sancar, karşılaştıkları müdahalelerle ilgili şunları söyledi: “Demokratik meşru haklarımızı kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu hakları kullanırken de hiç kimseye özel bir gerginlik, gerilim bahanesi sunmayacağız. Devletin görevi, hükümetin görevi temel hak ve özgürlükleri kullanımını kolaylaştırmak ve bu hakları kullananların güvenliğini sağlamaktır, onları engellemek değil. Bazı yerlerde engellemeler biraz daha can sıkıcı, tatsız boyutlara ulaşabiliyor. Ama buradan tekrar hatırlatmak isterim; HDP demokratik meşru zemini, hakkı olan çerçevede kullanmakta kararlıdır. Bunu yaparken demokratik meşru zemini terk etmemeye kararlıdır. Bu konuda yapılacak her türlü provokasyon girişimini boşa çıkaracak kadar olgunluğumuz, birikimimiz ve kararlığımız vardır.”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Anayasa Mahkemesi Başkanının bile geçen gün bir toplantıda, bir üyenin yemin töreni toplantısında yargının durumu ile ilgili itirafta bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Gerçekten yargı artık yargı adını hak edecek konumdan çıkmıştır. Benim yıllarca derslerde belki denk gelmiştir, anlattığım yazarlardan biri de Almanya’nın 1920’li yıllarında, o faşizmin hazırlandığı dönemlerde, çok etkili bir yargı muhabiri ama aynı zamanda çok kuvvetli bir yazar olan Kurt Tucholsky’nin bir sözü vardır. Yargıyı izliyor, tam işte Nazi döneminin kuruluş yılları, 1920’lerin ikinci yarısı, 1930’lara giden süreçte artık isyan ediyor, diyor ki: ‘Benim gördüğüm bu yargı kötü yargı değil, bu yargı yanlış yargı değil, bu yargı eksik yargı değil, bu yargı kesinlikle yargı değil.’ Bizim dediğimiz de bu. Bu yargı, yargı değil.” 

Sancar, yürüyüşleri kalabalık tutma gibi bir kararları olmadığını, tersine yürüyüşü salgın koşullarında halk sağlığını da önemseyerek planladıklarını söyledi. Önemli olanın halkın gönlünde buluşmak olduğunu belirten Sancar, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz bunu yürüyerek gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Şehirden şehre çeşitli temasları organize ederek bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Heyetlerimiz gideceği şehirlerde sizin gibi kurumlar başta olmak üzere, çeşitli meslek ve emek örgütlerini ziyaret edecekler. Yine sağlık tedbirlerine dikkat ederek halk buluşmaları gerçekleştirecekler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.