Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız Katolik Kilisesi’ndeki pedofili vakalarını inceleyen komisyon: “1950’den bu yana en az üç bin çocuk cinsel istismara uğradı”

Yaklaşık bir yıl önce, Fransa’daki kiliselerde yaşanan cinsel istismar olaylarını incelemek üzerine bir komisyon kuruldu. Komisyon, 1950’den bu yana Fransa Katolik Kilisesi’nde az üç bin çocuğun cinsel istismara uğradığını açıkladı. Komisyon başkanı, cinsel istismara uğrayan çocuk sayısının çok daha yüksek olabileceğini de belirtti.

Kilisedeki cinsel istismar olaylarını incelemek için Fransız piskoposların talebiyle kurulan Kiliselerde Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonu (CIASE) Başkanı Jean-Marc Savue, bugün (çarşamba) gazetecilerle yaptığı bir video konferansta kilisedeki çocuk istismarıyla ilgili detayları paylaştı. 1950’den bu yana kilisede en az üç bin çocuğun cinsel istismara uğradığını belirten Savue, ilk sayılara göre din adamları ve kilise görevlilerinden oluşan yaklaşık 1500 kişinin de cinsel istismar vakalarına karıştığını söyledi. Komisyon başkanı Sauve, kurbanların cinsel istismar vakalarını ihbar etmeleri için oluşturan telefon hattına son bir yıl içinde yaklaşık 5 bin 300 telefon geldiğini açıkladı.

“Çok daha fazla kurbanın olduğunu biliyoruz”

Gazetecilerle yaptığı konferansta telefon hattına gelen çağrıların yanında komisyonun kendi soruşturmalarından bahseden Sauve, “Çok daha fazla kurbanın olduğunu biliyoruz. Bilmediğimiz şey, telefon hattına gelen çağrıların dosyalarıyla, komisyonun dosyalarını nasıl birleştireceğimiz” diye konuştu.

The News Week’teki habere göre, cinsel istismar kurbanlarının yaklaşık yüzde 30’u 70 yaşından büyük ve yaklaşık yüzde 50’si 50 ila 70 yaşları arasında. Komisyon, daha önce aldığı bir kararla cinsel istismar vakaları hakkındaki tam raporun açıklanma tarihini koronavirüs gündemi nedeniyle 2021 yılının sonbaharına ertelemişti. 

Fransa uzun bir süredir kilisedeki çocuk istismarı vakalarıyla çalkalanıyor. Son olarak ocak ayında Katolik Papaz Bernard Preynat, 1971 ve 1991 yılları arasında yaşları yedi ile on arasında değişen 80 çocuğu istismar ettiğini itiraf etmişti. Kilisenin istismar olaylarından haberi olduğunu ama hakkında hiçbir zaman soruşturma yürütülmediğini belirten Preynat, tutuklanarak beş yıl hapse mahkum edilmişti. Preynat’ın eylemlerini yetkililere bildirmeyen Lyon Katolik Kilisesi Kardinali Philippe Barbarin çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarını örtbas etmekten suçlu bulunmuştu ancak karar temyizde reddedildi.

2019 yılının Kasım ayında ise Fransa Katolik Kilisesi cinsel istismar mağdurlarına tazminat verileceğini açıklamıştı. Fransa Piskoposlar Konferası’nda alınan kararlarla Almanya, Belçika ve İsviçre gibi farklı ülkelerdeki vakalar için de benzer bir tazminat uygulamasına gidileceği belirtilmişti.

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, geçen yıl 1 Haziran’da yasalaşan bir kararnameye imza atarak dünya genelindeki bütün Katolik din adamlarına cinsel istismar vakalarını ve vakaların üstünün örtülmesi yönündeki girişimleri ihbar etme zorunluluğu getirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.