Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB’den Dr. Halis Yerlikaya: “Bakanlık belirti göstermeyenlere test yapılmaması kararı aldı, bu karar ciddi sıkıntılara yol açacak”

Koronavirüs vakalarındaki artışta Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Diyarbakır’daki durumu Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya Medyascope’a değerlendirdi. Diyarbakır’da vaka sayısının 2 binlere yaklaştığını aktaran Yerlikaya, Sağlık Bakanlığı’nın belirti göstermeyen kişilere koronavirüs testi yapılmamasına yönelik kararını şöyle yorumladı: “Pozitif vaka ile temas etsen bile belirti göstermediğin için test yapılmıyor. Bu karar ciddi sıkıntılara yol açabilir.”

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Diyarbakır’da vakaların büyük kısmının toplu ibadet, mevlit, nişan ve yemek gibi kapalı mekanlarda toplanmalar nedeniyle virüs kaptığını belirterek, “Hastaneden günde 50 kişi taburcu edilirken onların yerine hemen yeni hastalar geliyor. Dramatik bir tablo ile karşı karşıyayız. Vaka sayısı 2 binlere yaklaştı” diye konuştu.

Yerlikaya, şu anda pandemi hastanesi olan hastanelerin koronavirüs hastaları ile dolup taştığını, 250’ye yakın kişinin halen hastanelerde tedavi altında olduğunu söyledi. Hayatın birçok alanda hızlı bir şekilde normalleştiğini ancak hastanelerin halen normalleşemediğini belirten Yerlikaya, tedavi görmesi gereken hastaların korkudan hastanelere gelmediğini de aktardı.

“Bakanlığın testler ile ilgili son kararı bizi başa döndürdü”

Yerlikaya, Diyarbakır’da vaka sayısının artış göstermesinin bir sebebinin son iki güne kadar yapılan testler olduğunu, bu şekilde semptom göstermeyen vakaların tespit edildiğini hatırlatarak, “Ancak, bakanlığın kararı ile artık herkese test yapılmaması kararı alındı. Yakın pozitif vaka ile temas etsen bile belirti göstermediğin için test yapılmıyor. Bir de testler sadece ilgili doktorun iznine bağlandı. Bu karar ciddi sıkıntılara yol açabilir, bugüne kadar elde edilen bazı kazanımları heba edebilir. Maalesef şu anda başa döndük” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.