Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

K-pop hayranı TikTok kullanıcılarından Trump’a şaka: Tulsa’daki seçim mitingi boş kaldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın kasım ayındaki ABD Başkanlık Seçimleri için koronavirüs günlerinde düzenlediği ilk seçim buluşması olan Tulsa mitingine katılımın az olması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Mitingin düzenleneceği 19 bin kişilik salonun tam olarak dolmadığı gözlemlenirken, kendini K-pop hayranı olarak tanımlayan çok sayıda TikTok kullanıcısı, sosyal medya platformlarında yaptıkları paylaşımlarda miting için binlerce sahte form doldurarak biletlerin bitmesini sağladıklarını ve mitinge katılmayarak Trump’a organize bir şaka yaptıklarını öne sürdü.

Trump’ın yeniden seçilmek için yürüttüğü seçim kampanyasını yöneten Brad Parscale, pazartesi günü paylaştığı bir tweette Oklahoma eyaletinin Tulsa kentinde gerçekleştirilecek miting için bir milyonun üzerinde başvuru aldıklarını açıklamıştı. Ancak Trump’ın cumartesi gecesi (dün) Tulsa’daki BOK Center’da düzenlediği mitingdeki büyük boşluklar kamuoyunun gündemine bomba gibi düştü. Trump’ın seçim kampanyasının sözcüsü Tim Murtaugh, Tulsa’daki protestocuların insanların mitinge girmesini önlediklerini ve salonun bu yüzden boş kaldığını söyledi. Ancak bölgedeki gazeteciler miting öncesi oldukça küçük bir protestocu kitlesinin salonun etrafında olduğunu ve mitinge olan düşük katılımın protestolardan kaynaklanmadığını belirtti.

K-pop hayranı TikTokçular: “Bizim parmağımız var”

Kore pop müziği olarak bilinen K-pop hayranı TikTok kullanıcıları ise, sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarda mitingdeki düşük katılımda kendilerinin parmağı olduğunu iddia etti. New York Times’ın haberine göre, Trump’ın miting biletlerinin ücretsiz olarak akıllı telefonlardan doldurulan formlarla temin edilebileceğini öğrenen TikTok kullanıcıları, kendi gruplarını bu durumdan haberdar ederek miting için başvuru formu doldurmalarını istedi.  

TikTok üzerinden Trump’ın Tulsa mitingi için bilet ayırttıklarını belirten paylaşımlar yapan K-pop hayranları, kısa sürede başta Twitter olmak üzere çeşitli sosyal medya platformları üzerinden de Trump’ın mitingini konu alan paylaşımlar yapmaya başladı. Trump’ın mitingi için bilet başvurusu yapanlardan biri olan Youtuber Elijah Daniel (26), Twitter kullanan K-pop hayranları ve TikTok uygulaması arasında işbirliği olduğunu, bu nedenle bilgi paylaşımının çok hızlı gerçekleşebildiğini ve istenen videoların öne çıkarılabildiğini söyledi. Trump’ın Tulsa mitingiyle ilgili paylaşım yapan kullanıcıların çoğunun, bu şaka eyleminin internetin geneline yayılmamasını sağlamak amacıyla paylaşımlarını 24 ile 48 saat arasında kaldırdığını belirten Daniel, “Bu çocuklar zeki ve her şeyi düşünüyorlar” diye konuştu.

https://twitter.com/bangtanpenguins/status/1274519812027281408?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1274519812027281408&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nytimes.com%2F2020%2F06%2F21%2Fstyle%2Ftiktok-trump-rally-tulsa.html

TikTok yöneticileri olay hakkında herhangi bir yorumda bulunmayacaklarını söylerken mitingin boş kalmasında öne çıkan isimlerden biri de, kasım ayındaki seçimlere Demokrat Parti’den aday olmaya hazırlanan ancak daha sonra yarıştan çekildiğini açıklayan Pete Buttigieg’in seçim ekibinde çalışmış olan Mary Jo Laupp (51) oldu. Laupp, Trump’ın 19 Haziran’da gerçekleştirilmesi planlanan ancak daha sonra 20 Haziran’a ertelenen Tulsa mitingini duyduğunda TikTok üzerinden bir video paylaşarak insanları biletler için başvuru yapmaya ve daha sonra mitinge katılmayarak Trump’ı yalnız bırakmaya davet etmişti. Kendisinin paylaştığı videonun kısa sürede binlerce etkileşim aldığını ve TikTok kullanıcılarına bu şaka eylemi için ilham vermiş olabileceğini söyleyen Laupp, “Trump’ın seçim kampanyalarının verilerle beslendiğini biliyoruz. Kampanyalar için sürekli verileri inceliyorlar ve onlara yanlış veri sağlamak bizim için bir ikramiye oldu. Sahip olduklarını düşündükleri veriler, bu sefer doğru değildi” dedi.

Trump’tan koronavirüs testleri için şok sözler

Mitingin boş kalmasının yanında, Trump’ın miting sırasında koronavirüs testleri için sarfettiği sözler de büyük yankı uyandırdı. Katılımcıların çoğunun maske takmadığı ve sosyal mesafe kurallarına büyük ölçüde uyulmadığı gözlemlenen mitingde, testler için “Bu denli test yapmaya devam ederseniz daha fazla vaka bulacaksınız. Bu yüzden yetkililerden testleri yavaşlatmalarını rica ettim” diyen Trump’ın sözleri sosyal medyada tartışma yarattı. Tartışmalar üzerine bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump’ın bu sözlerini “şaka” olarak nitelendirerek ABD’nin koronavirüs testleri konusunda dünyada lider konumda olduğunu ve ülkede şimdiye kadar 25 milyonun üzerinde test yapıldığını söyledi. Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, geçen hafta itibarıyla ABD’nin bazı büyük eyaletlerinde şimdiye kadarki en yüksek vaka sayılarıyla karşılaşılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.