Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: ABD Başkanı Donald Trump, yeniden seçilebilmek için piyasaya etkisi kanıtlanmamış bir koronavirüs aşısı sürecek

Dünya üzerinde dokuz milyondan fazla insana bulaşan koronavirüse karşı etkili olabilecek aşı çalışmaları son hızda devam ederken Amerika Birleşik Devletleri ‘nde (ABD) Başkan Donald Trump yönetiminin kasım ayında yapılacak seçimlerde Trump’ın yeniden seçilebilmesi için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) baskı yaparak piyasaya henüz etkisi kanıtlanmamış bir aşı sürülmesini sağlamaya çalışabileceği öne sürüldü.

The Guardian’ın farklı kaynaklara dayandırdığı habere göre, Trump’ın yakın çevresinin FDA’ya baskı yaparak seçimlerden önce piyasaya etkisi tam olarak kanıtlanmamış bir aşı sürülmesini sağlamaya çalışabileceğine yönelik endişeler var. Eleştirmenlere göre, Trump’ın mart ayının sonundan beri koronavirüse karşı etkili olduğunu iddia ettiği hidroksiklorokin adlı sıtma ilacının, nisan ayında FDA tarafından acil durumlarda kullanım için onaylanması, dairenin Beyaz Saray karşısında ne kadar savunmasız olduğunu gösteriyor. Buna karşın FDA, geçen hafta yaptığı yeni bir açıklamayla, nisan ayında koronavirüsle ilişkili acil durumlar için kullanım onayı verdiği hidroksiklorokinin kullanım onayını geri çekmişti.

Trump’ın elinde acil kullanım izni veya erken lisans başvurusu gibi seçenekler var

Pensilvanya Üniversitesi’nde tıp profesörü ve aynı zamanda eski Başkan Obama’nın eski sağlık politikası danışmanı olan Ezekiel Emanuel, Beyaz Saray’ın piyasaya bir aşı çıkarmak için FDA’nın acil kullanım izninden faydalanabileceğini öne sürdü. Trump yönetiminin, bilim adamlarının görüşleriyle uyumlu hareket etmediğini belirten Emanuel, Beyaz Saray’ın aşı konusunda bilimsel verileri hiçe sayabileceğini ve kasımdaki seçimler için etkisi tam olarak kanıtlanmamış bir aşıyı piyasaya sürebileceğini düşünüyor.

Aynı zamanda HIV’e karşı yapılan aşı çalışmalarında da görev alan Vaşington Üniversitesi’nden biyoistatistik uzmanı Dr. Peter Gilbert ise, aşı çalışmalarından elde edilen ön sonuçların ekim veya kasım ayı gibi ortaya çıkabileceğini ve Beyaz Saray yönetiminin, ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) aracılığıyla Vaşington’daki Veri Güvenliği İzleme Kurulu’na (DSMB) bu ön sonuçları sunup aşı için hızlı bir lisans başvurusu yapabileceğini belirtti.

FDA’dan iddialara yanıt

Trump yönetiminin kasımdaki seçimleri kazanmak için aşı çalışmalarını manipüle edebileceği yönündeki bu iddialara FDA’dan da hızlı bir cevap geldi. FDA yetkililerinden Stephen M Hahn, aşı çalışmalarına siyasetin girmemesi konusunda oldukça hassas davrandıklarını belirterek “ABD halkı için etkili bir koronavirüs aşısı geliştirilmesini çok ciddiye alıyoruz. Çalışmalarımızdaki karar alma süreçlerinde bize hep bilim ve bilimsel veriler rehberlik etti, siyaset değil” diye konuştu. 

Salgın hastalıklar için aşı geliştirme çalışmalarıyla bilinen Human Vaccines Project (İnsan Aşıları Projesi) başkanı Wayne Koff da, aşı onayının alınması için siyasi bir baskı olacağını düşünmediğini, sürecin şeffaf bir şekilde işlediğini söyledi. 

Aşı için beş farklı şirket öne çıkıyor

Trump yönetimi, aşı çalışması yapan kuruluşları fonlama konusunda oldukça seçici davranıyor. Yalnızca belirli adaylar Beyaz Saray tarafından destekleniyor. New York Times’ın haziran ayının başında paylaştığı bir habere göre, Trump, koronavirüse karşı etkili bir aşı üretebilmesi muhtemel beş farklı şirketi desteklemeye başladı. Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johhson, Merck & Co ve Pfizer şirketleri Trump yönetimi tarafından desteklenirken Sanofi, Novavax ve Inovio Pharmaceuticals gibi şirketler aşı çalışmaları kapsamında desteklenmiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.