Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, 34 bin 700 yeni koronavirüs vakası ile nisan ayından bu yana en yüksek günlük sayıyı kaydetti

Johns Hopkins Üniversitesi, ABD’nin 23 Haziran’da 34 bin 700 yeni koronavirüs vakası kaydederek nisan ayı sonundan bu yana en yüksek sayıya ulaştığını açıkladı. The Guardian’ın haberine göre, koronavirüs vakalarının yeniden artışı ABD’deki iki aylık ilerlemeye gölge düşürürken güney ve batı eyaletlerindeki vaka sayılarında yeni rekorlar görülmesine neden olabilir.

Elde edilen son rakamlar New York ve New Jersey’de istikrarlı bir şekilde azalma olduğunu gösterirken Arizona, Kaliforniya, Mississippi, Nevada, Teksas ve Oklahoma dahil olmak üzere birçok eyalette günlük yeni vaka sayılarında rekor kırıldı.

ABD’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 122 bine yaklaşırken vaka sayısı toplamda 2,4 milyona ulaştı. Ekonomide hızlı bir toparlanmaya ilişkin umutların açıklanan rakamlar nedeniyle sönmesi üzerine Wall Street’teki hisse senetleri olumsuz etkilendi. Dow Jones Industrial Average yüzde 2,7 düşüş ile 700, S&P ise yüzde 2,6 düşüş ile 500 puan değer kaybetti.

Uzmanlar, toplam yedi eyalette rekor düzeyde hastaneye yatış bildirdiklerinden ve 19 eyalette geçen haftaya göre yeni vakalar görüldüğünden dolayı koronavirüsün yayılmasını durdurmak için yönergelere uymaya devam edilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Ayrıca, vaka sayılarındaki artışın geçen ay kısıtlamaları hafifleten eyaletleri vurduğu belirtildi. 

Uzmanlar ABD’deki vaka artışından endişeli

Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü’nün önde gelen halk sağlığı uzmanı Anthony Fauci, Başkan Donald Trump tarafından öne sürülen görüşlerin keskin bir şekilde aksine, rekor düzeydeki hastaneye yatış ve vakalardaki artışın artan testlerden kaynaklanmadığını belirtiyor.

Eski Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Komiseri Doktor Scott Gottlieb, çarşamba günü Teksas, Kaliforniya, Florida ve Arizona’daki hastanelerin koronavirüs hastalarıyla başa çıkabilmek için zorunluluk gerektirmeyen ameliyatları tekrar askıya almasını beklediğini söyledi.

Epidemiyolog Caitlin Rivers ise ulusal vaka sayısının “yanlış yönde” ilerlediği konusunda uyarıda bulundu. Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi’nde çalışan Rivers, hastaneye yatışlardaki artışla ilgili endişelerine ek olarak, pozitif çıkan testlerin önceki aylara göre daha yüksek bir yüzdelik dilimde çıkmasından dolayı da endişelendiğini söyledi: “Bazı yönlerden nisandan daha kötü durumdayız çünkü en azından o zaman gerekli kontrolleri sağlamak için enerji vardı. Şimdi bu enerjiyi daha az hissediyorum.”

1 Mayıs’ta normalleşmeye başlayan Teksas’ta hastaneye yatışlar iki katına çıktı ve iki hafta içinde yeni vaka sayıları üç katına yükseldi. Teksas Valisi Gregg Abbott, konuk olduğu bir yerel radyoda devletin büyük bir salgın ile karşı karşıya olduğunu ve artan koronavirüs vakaları nedeniyle Houston’daki bir çocuk hastanesinin yetişkinleri kabul etmek zorunda kaldığını söyledi.

Ayrıca çarşamba günü, Kaliforniya eyaleti tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 7 bin 100’den fazla günlük yeni vaka bildirdi. Florida’nın günlük vaka sayısı 5 bin 500’e yükseldi, bu sayı geçen haftaki rekorla kıyaslandığında yüzde 25’lik bir artış anlamına geliyor.

Trump test programlarına ayırdığı bütçeyi kısmaya başladı

Yerel yetkililer, Talking Points Memo’ya verdikleri demeçte, Trump yönetiminin vakalardaki artışa rağmen Teksas dahil olmak üzere farklı eyaletlerdeki toplam 13 koronavirüs test merkezine finansman desteğine son verdiğini söyledi. Dallas şehri acil durum yönetimi direktörü Rocky Vaz, federal hükümetten test programını uzatmasını istediğini ancak reddedildiğini açıkladı.

Teksaslı Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn ise ‘’Haziran ayı sonunda Teksas’ta koronavirüs testi için federal desteğin geri çekilmesiyle ilgili bazı açıklamaların endişe verici olduğunu biliyorum. Benim ve sanırım hepimiz için de açık ki vakaların artmasıyla birlikte test konusundaki ihtiyatımızdan geri çekilme zamanı değil’’ dedi. Test merkezleri için fon azaltma kararı üzerine Cumhuriyetçi Parti tarafından Başkan Trump’a bir kınama yapılmasını teklif eden Cornyn, Beyaz Saray’ı Teksas’a olan federal desteği uzatmaya çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.