Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da sekiz yıldır kapalı olan fabrika ve ocaklar, 30 milyonluk yatırım ile yeniden faaliyete geçiyor

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1996 yılında iş insanı Halis Toprak tarafından kurulan Toprak Mermer Fabrikası ve mermer ocakları, sekiz yıl kapalı kaldıktan sonra yeniden açılıyor. Diyarbakır’da istihdam sağlanması için önemli olan fabrika, mermer havzası bölgesinde bulunuyor. Fabrika ve ocaklar, Diyarbakır’ın dört büyük mermer firması ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası‘nın (DTSO) ortaklığı ile alındı. D Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Bülent İpek, Diyarbakır mermerine olan talebi yeniden canlandırmayı hedeflediklerini, yeniden kaliteli üretim yapılacağını ve binlerce kişinin istihdamının sağlanacağını söyledi.

Diyarbakırlı dört firma ve DTSO’dan 30 milyonluk yatırım

Beden Mermer, Dimer Mermer, Diyar Madencilik ve Medos Madencilik, Demirören Grubu‘na ait Lice Mermer Fabrikası ve mermer ocaklarının hisselerini, Mayıs 2019’da satın aldı. DTSO, bu işbirliğinde hissedar olup, yeni hissedarlarla birlikte Lice’deki fabrika ve ocaklarda bakım çalışmaları başlattı. Ocaklar bu ay üretime geçti, fabrikanın da ağustos ayında yeniden üretime başlaması planlanıyor. 15 Haziran 2020 tarihinde fabrika ve mermerlere 30 milyon TL yatırım yapılarak 101 kişinin istihdam edilmesi sağlandı.

“Yıllık 20 milyon dolar ihracat, 100 milyon iç piyasa satışı, 500 istihdam”

Bülent İpek, üç yıl içinde 500 kişiyi istihdam etmeyi, yıllık 20 milyon dolar ihracat ve 100 milyon TL de iç piyasa satışını hedeflediklerini söyledi. İpek, böylece çevre illerdeki fabrikaların, atölyelerin sürdürülebilir hammadde ihtiyacının karşılanacağını da belirtti.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya da, “Sekiz yıldır kapalı olan fabrika ve önemli mermer ocakları, kentte ve ülkeye kazandırılmasına yönelik yaptığımız çalışmalardan biridir. Birincisi kapalı olan fabrikayı önemli oranda istihdam olanağı yaratılacak, ikincisi de mermer ocaklarının devreye girmesiyle hem kayıtdışılık ortadan kalkacak hem de bölgenin önemli bir ihracat potansiyeli oluşacaktır. Bu ocaklar aynı zamanda bölgede mermer fabrikalarını besleyen büyük ocaklardır” dedi.

Bu yatırımın kent için önemli olduğunu savunan Kaya, temel hedeflerinin bölgedeki fabrikaları çalıştırıp ihracata yönelmek olduğunu sözlerine ekledi.

Fabrika ve ocakların geçmişi

1996 yılında Toprak Holding, Demirören Grubu, Nurol Holding ve Güriş Holding‘in ortak girişimiyle Toprak Mermer Sanayi A.Ş. adı ile kuruldu. Şirket, 1997 yılında Lice’de 7 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare açık alanlı mermer fabrikası ile üretime başladı. Fabrika dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açıldı ve 1998 yılından itibaren Hani ve Kocaköy ilçelerinde mermer ocakları işletmesine başlandı.

Şirketin tüm hisseleri 2010 yılında Demirören Grubu tarafından satın alınmış ve faaliyetlerine D Mermer Sanayi A.Ş. olarak devam etmişti. Üretim ve ihracat faaliyetleri, 2008 yılında maksimuma ulaşmış ve 250 kişilik istihdam ve yıllık 30 milyon dolar ihracat rakamına ulaşılmıştı. D Mermer, fabrika üretimine 2012, ocaklardaki üretimlere de 2013 yılında ara vermişti ve istihdam edilen personel sayısı beş kişiye düşmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.