Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IFJ Raporu’na göre Çin, yabancı gazetecileri kendi uluslararası çıkarlarına ulaşmak için kullanıyor

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından hazırlanan bir raporda, Çin’in anadili İngilizce olmayan ülkelerin gazetecilerini, amaçları çerçevesinde kullanmaya çalıştığı belirtildi.

58 ülkedeki basın sendikaları üyeleri ile yapılan anketin sonuçları, medya kontrolü ve Pekin yanlısı içeriklerin sağlanması yolu ile Çin’in, haber içeriklerini Çin dostu bir anlatımla şekillendirmeye çalıştığını gösteriyor. Rapor aynı zamanda, Çin’in yabancı medya ve telekomünikasyon girişimleri aracılığıyla haber alma altyapısı üzerinde kontrol oluşturmaya çalıştığını iddia ediyor.

2019’un Eylül ve Ekim aylarında yapılan ankette, 58 ülkedeki basın sendikalarına Pekin’den ihtar alıp almadıkları soruldu. Anket, içerik paylaşım anlaşmaları, sponsorlu seyahatler ve Çin’e bağlı kurumlar ile ikili anlaşmalar imzalama yaklaşımları hakkında sorular içeriyordu. Katılımcıların neredeyse üçte ikisi Çin’in bu ülkelerin ulusal medyasında görünür bir varlığa sahip olduğunu düşünüyor. Katılımcıların üçte biri de Çinli kuruluşların anlaşma yapmak üzere onlara teklifte bulunduğunu iddia ediyor.

Araştırma sonuçlarına göre Pekin, gelişmekte olan ülkelerdeki Çinli olmayan gazetecileri kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyor. Rapor, bu durumu “okyanusa ulaşmak için bir tekne ödünç almak” diye niteliyor. Çin, Uygur halkının yaklaşık bir milyon üyesinin tutulduğu Sincan bölgesindeki siyasi kamplar için de böyle bir yol izledi. Radikal dincilik ile mücadele stratejisine uluslararası destek toplamak amacıyla Müslüman ülkelerden gelen gazetecileri bölgeye götürdü.

Solomon Adaları’ndan gelen gazetecilerin ve medya temsilcilerinin aralık ayındaki Çin turu.

Fakat yabancı gazetecileri etkilemeye çalışan tek ülke Çin değil. ABD ve İsrail başta olmak üzere birçok ülke küresel çıkarlarına ulaşmak için gazetecilik turları düzenliyor. Devlet tarafından finanse edilen medya kuruluşları veya Voice of America ve BBC Dünya Servisi gibi ulusal yayıncılar, yumuşak gücün etkili araçları olarak görülüyor.

Medya kontrolü ve medyanın etkisi, özellikle ABD ve Çin arasında önemli bir diplomatik tartışma haline geldi. Bu hafta ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin tarafından yönetilen medya kuruluşları China Central Television, China News Service, People Daily ve Global Times’ın ABD’de “Çin’in amaçlarına hizmet eden kurumlar” olarak belirleneceğini açıkladı. Buna karşılık, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, “Bu karar ABD’nin Çin medyası üzerindeki açık politik baskısının kanıtıdır. ABD’yi Soğuk Savaş zihniyetini ve ideolojik önyargılarını reddetmeye ve derhal başkalarına ve kendisine zarar veren bu tür yanlış davranışları durdurmaya çağırıyoruz” dedi. Buna ek olarak Çin, ülkesinde çalışan ABD’li gazetecilerin vizelerini yenilemeyi de reddetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.