Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşamın İzleri (70): Timur Soykan ile koronavirüs günlerinde gazeteci dayanışması

Yaşamın İzleri’nin 70. bölümünde irem Afşin, Haberin Var Mı İnisiyatifi‘nden gazeteci Timur Soykan ile uzun yıllara dayanan gazeteci dayanışmasını ve dün ilk duruşması üç tahliye ile sonuçlanan “MİT mensubunun kimliğinin ifşası” davasının detaylarını konuştu. 

Son on yıllık süreçteki gazeteci dayanışmasını, farklı davalar ekseninde şekillenen basın özgürlüğünün engellenmesi süreçlerini anlatan Soykan, “Gazetecilere yönelik kumpas davalarının ortak özelliği, suçlamanın bir bahaneden ibaret olması, tüm iddianameler bir ‘niyet okuma’. Savcılar bir senaryo yazmaya zorlanıyor. Eskiden Fethullahçılar, imamlarından talimat alır, sahte deliller üretirdi. Artık sahte delile bile ihtiyaç duyulmuyor, bir haberden suç türetiliyor. Gazeteciye yaptığı haberden dolayı terör örgütü propagandası suçu atfediliyor. Arkadaşlarımız aslında savunma yapmıyor, gerçekleri anlatarak bugünü yargılıyor” diyor. 

Halkın haber alma hakkını engellemek suçtur, gazetecilik suç değildir”

Dün, Çağlayan Adliyesi’nde 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayı ve iddianameyi özetleyen Timur Soykan, “Duruşmayı izlerken ‘Ben nasıl fantastik bir ortama düştüm’ diyorsunuz. Savunmalar ile o bomboş iddianame çürütüldü, Barış Terkoğlu, Aydın Keser ve Ferhat Çelik dün tahliye oldu ama üç arkadaşımız hâlâ hapiste. Bir sonraki duruşma 9 Eylül’de yapılacak. Biz Murat Ağırel, Hülya Kılınç ve Barış Pehlivan’ı da alacağız” diyerek gelinen noktanın altını çiziyor. 

Timur Soykan, dayanışmanın haber alma özgürlüğü açısından da bir mücadele olduğunu belirterek, “Gazetecinin görevi halka gerçekleri anlatmaktır. Halkın haber alma hakkını ve basın özgürlüğünü engellemek suçtur, gazetecilik suç değildir. Mücadelemizle bugünler geçecek, biz basının özgür olduğu günleri de göreceğiz” diyor.

* 22 Haziran 2020 Haberin Var Mı İnisiyatifi basın toplantısı haberi

Kamera/kurgu: Nâzım Özgün 

* 24 Haziran 2020 Haberin Var Mı İnisiyatifi Çağlayan Adliyesi basın açıklaması haberi 

Kamera/kurgu: Ufuk Çeri 

* 24 Haziran 2020 Silivri Cezaevi tahliye görüntüleri: Haberin Var Mı İnisiyatifi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.