Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail koronavirüsle mücadelede Birleşik Arap Emirlikleri ile işbirliği yapacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, iki ülke arasında diplomatik bağ olmamasına rağmen koronavirüs salgınıyla mücadelede Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile birlikte çalışacaklarını açıkladı.

Perşembe günü yaptığı açıklamada Netanyahu, “Bu işbirliği, bölge çapında sağlık güvenliğini artıracak olan araştırma, geliştirme ve teknoloji alanlarında olacak” dedi. Netanyahu, İsrail ve BAE sağlık bakanları tarafından yakında gerekli açıklamanın yapılacağını söyledi.

Duyuru, İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etme planlarına güçlü bir Arap muhalefetinin olduğu bir zamanda yapıldı. BAE Dışişleri Bakanı Anwar Gargash geçen hafta, koronavirüs ve teknoloji konularında İsrail ile birlikte çalışabileceklerini söylemişti. BAE’nin haber ajansı WAM, ülkenin iki şirketinin, koronavirüsle mücadele etmek üzere İsrail menşeli iki firmayla tıbbi projeler üzerinde çalışacağını doğruladı.

İsrail’in Körfez’deki Arap ülkeleriyle diplomatik bir ilişkisi yok, ancak İran’ın bölgedeki etkisiyle ilgili endişeler ilişkilerde sınırlı birtakım çözümlere yol açtı. Mayıs ayında Abu Dabi merkezli Etihad Havayolları, Filistin halkına koronavirüs yardımı götürmek amacıyla İsrail’e ilk uçuşunu yaptı.

16 Haziran’da Amerikan Yahudi Komitesi konferansında konuşan BAE Dışişleri Bakanı Gargash, İsrail’in Batı Şeria topraklarını ilhak etmesi halinde Arap ülkeleriyle ilişkileri normalleştirmeyi bekleyemeyeceklerini söyledi. Ayrıca, koronavirüs salgını konusunda İsrail ile yaptığı işbirliğinin, BAE’nin bu konu karşısındaki tutumunu etkilemeyeceğini de belirtti.

İsrail, 1 Temmuz’da Batı Şeria’da yasadışı olarak inşa edilen Yahudi yerleşimlerinde İsrail’in egemenliğinin genişletilmesi konulu bir kabine tartışması başlatacak. Amerika Birleşik Devletleri destekli plan Filistinli halkı tarafından öfke ile karşılandı ve uluslararası toplumun büyük çoğunluğunun İsrail’e muhalefetine sebep oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler