Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da yerel seçimlere damgasını vuran Yeşiller, Avrupa’da yükselişini sürdürüyor

Batı Avrupa genelinde bir süredir yükselişini sürdüren Yeşil hareket, Fransa’da dün yapılan yerel seçimlerde de önemli bir başarı elde etti. Şimdiye kadar sadece Grenoble kentini yöneten Yeşiller, dün yapılan belediye seçimlerinde Marsilya, Bordeaux, Lyon ve Strazburg gibi önemli kentleri kazandı. Batı Avrupa genelinde bir süredir yükselişte olan Yeşil hareket hangi ülkede ne durumda?

Yeşil hareket, 1970’lerden itibaren birçok ülkede partileşse de hareketin ulusal düzeyde öne çıktığı ilk yer Almanya. Almanya Yeşiller Partisi, 2000’lerin başında koalisyon ortağı olarak Alman Federal Hükümeti’nde yer almıştı. 2005 yılına kadar hükümetteki pozisyonunu koruyan Yeşiller, Almanya’da bu tarihten itibaren günümüze kadar muhalefette kaldı. Bu süreçte Yeşil hareket, Belçika, Hollanda ve Finlandiya gibi ülkelerde de koalisyon ortağı olarak hükümette yer almayı başarmıştı.

Ulusal düzeyde kısmi yükselişte olduğu 2000’li yılların ardından Yeşil hareket, son yıllarda Batı Avrupa’da bu sefer daha büyük bir dalgayla yükselişe geçti. Bu yükselişin en büyük göstergelerinden biri, Avrupa Yeşil Partisi’nin Mayıs 2019’da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aldığı sonuçlar oldu. Merkez sağ ve sol partilerin yaşadığı büyük oy kaybıyla birlikte, birliğin birçok ülkesinde Yeşiller oylarını artırdı. AP’de kazandıkları 69 sandalyeyle en büyük dördüncü grup olan Avrupa Yeşiller Partisi, iklim krizi üzerinden yürüttüğü çevre politikası ile Avrupalı gençler arasında politikleşen çevreci rüzgarı arkasına aldı.

Yeşillerin son yıllarda çıkış yaptığı ülkelerden biri de Avusturya. 2016 yılında, bir dönem Avusturya Yeşiller Partisi’nin de liderliğini yapmış olan Alexander Van der Bellen, bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde aşırı sağcı rakibine karşı oluşturduğu platformla cumhurbaşkanı seçildi. Eylül 2019’da yapılan seçimler sonrası ise aylar süren müzakereler sonucunda, Başbakan Sebastian Kurz’un merkez sağdaki Halk Partisi,  bu yıl ocak ayında Yeşiller ile anlaştı. Böylece Yeşiller, Avusturya’da ilk kez hükümet ortağı oldu.

Yeşillerin yükselişi Almanya’da da kendisi gösterdi. Yüzde 10’a yakın oy alarak çıktıkları 2017 seçimlerinin ardından Almanya Yeşiller Partisi, 2013 yılından beri Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ile koalisyon ortağı olan merkez soldaki Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin düşen oylarıyla birlikte, o tarihten bu yana yapılan neredeyse tüm anketlerde oylarını yaklaşık yüzde 20’ye yükselterek ikinci parti haline geldi.

Yeşiller’in Batı Avrupa’daki yükselişi ise son olarak Fransa’da da devam etti. Ülkede dün yapılan belediye seçimlerinin ikinci turunda Yeşiller; Marsilya, Bordeaux, Strazburg ve Lyon gibi birçok önemli kentte kurdukları ittifaklarla birinci parti olmayı başardı. Paris’te ise Yeşiller, Sosyalist Parti’nin adayı ve mevcut Belediye Başkanı Anne Hidalgo’yu destekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.