Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van Gölü’nde göçmenleri taşıyan tekne battı: Yaklaşık 60 kişiden altısının cansız bedenine ulaşıldı

Van’ın Çarpanak Adası yakınlarında 28 Haziran’da battığı tahmin edilen ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamasına göre yaklaşık 60 kaçak göçmenin bulunduğu tekneyle ilgili arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Altı kişinin cansız bedeni gölden çıkarılırken, 11 kişi gözaltına alındı.

Gevaş ilçesine bağlı Altınsaç Mahallesi’nden 28 Haziran’da Van Gölü’ne açılan ve bir daha haber alınamayan tekneyle ilgili arama-kurtarma çalışmalarına bugün yeniden başlandı. Van’a gelen ve çalışmalar hakkında bilgi alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, altı kişinin cansız bedeninin sudan çıkarıldığını ve tahminlerine göre teknede 55-60 kişinin olduğunu söyledi. Kaçak göçmenler ile ilgili 11 kişinin gözaltına alındığını açıklayan Bakan Soylu, “Teknenin yaklaşık 110-120 metre dipte olduğu tahmin ediliyor. Tabii yeri henüz tespit edilmiş değil. Sadece battığı bölgenin o derinlikte olduğu konusunda bir değerlendirme var. Bu esnada Sahil Güvenlik ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızla irtibata girildi. Çünkü bir iç gölde ilk kez böyle bir batık arama çalışması gerçekleştirilecek. Tabii temennimiz sayının bu kadar yüksek olmamasıdır. Çünkü baştan itibaren ilgili kişilerin ortaya koyduğu ifadelerde ciddi çelişkiler sözkonusu ve biz tamamen bu çelişkili ifadeler üzerinden tahmin yürüterek arama-tarama çalışmalarını başlattık” dedi.

Daha sonra arama-kurtarma çalışmalarının yapıldığı bölgeyi Van Gölü üzerinden helikopter ile gezen Soylu, aramaların Ankara’dan getirilen RAW cihazı ile yapıldığını belirterek, “Şimdi batığın olduğu değerlendirilen yerin üzerinde olduğunu düşünüyoruz. RAW cihazı 140 metre kadar aşağı indi. Karartılar görünüyor ama buradan göründüğü gibi değil. Gölün içi hareketli ve dalgalı. Havanın bozacağı da söyleniyor. Şimdi bir RAW cihazı daha istedik. O da yakın bir zamanda gelecek. Mümkün olduğunca farklı RAW cihazlarıyla farklı noktalarda aramalar devam edecek. Arkadaşlar umutlular. İnşallah yakında zamanda bulunur düşüncesindeyim” diye konuştu.

Ankara’dan gelen ekip sualtı cihazları ile batan teknenin yerini tespit etmeye çalışırken AFAD, UMKE ve JAK timleri de arama-kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Ekipler, teknenin battığı tahmin edilen Çarpanak Adası ile teknenin hareket noktası olan Deveboyu Mahallesi arasındaki alanda çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.