Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşamın İzleri (71) İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu ile “Bağımsız savunma”

Yaşamın İzleri’nin 71. bölümünde İrem Afşin ile konuğu İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu, son haftaların sıcak gündemini, “çoklu baro” yasa teklifinin detaylarını, avukatların güncel sorunlarını ve bağımsız savunmanın önemini konuştu.

Ankara ve İstanbul’da yapılan avukat eylemlerinin, “çoklu baro” yasa teklifinin sakıncalarının, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ile baro başkanları arasındaki sıkıntıların ve avukatların güncel sorunlarının değerlendirildiği programda avukat Durakoğlu, önemli mesajlar vererek detaylı açıklamalarda bulundu. 

Adalet bence yaşamın anlamı” diyen Durakoğlu, çocukluğunu ve gençliğini anlatırken, avukat olan babasına hayranlığı nedeniyle tüm hayatı boyunca avukat olmak istediğini, avukatlığın kendisi için yaşam biçimi olduğunu belirtti.

Dört yıldır İstanbul Barosu Başkanı olarak görev yapan Durakoğlu, “çoklu baro” yasa teklifi sürecini programda detaylı olarak anlatırken, “Yasa, savunmayı yargı içinde bağımsız bir yapı olarak tanımlıyor. Bu nedenle aslına bakarsanız barolar bir hassasiyet sergilemiyor, barolar doğrudan görevini yerine getiriyor. İnsan hakları ihlalleri iktidardan gelir. Barolar ve avukatlar da o ihlallere karşı durur” dedi.

Bu sürecin, Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanı’nın LGBTİQ+ bireyler için sarf ettiği sözleri kınaması ve karşı çıkması üzerine başladığını belirten Durakoğlu, “Hemen ardından Sayın Cumhurbaşkanı ‘çoklu baro’ yasasını gündeme getirdi. Müzakere edilemedi, geri çekin dedik, çekilmedi, böylece baroların eylemselliği başladı” diye ekledi.

“Avukatlar arasında sağcı solcu fark etmeksizin çoklu baro yasa teklifi konusunda bir görüş ayrılığı yok” diyen Durakoğlu, geçen hafta baro başkanlarının Ankara’da engellenmesinin “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Aynı bağlamda, “Eylemselliği sadece yasa teklifinin geri çekilmesi için değil, aynı zamanda adalet talebinin önemini vatandaşa anlatmak için de önemli buluyorum. İstanbul mitingi ile Ankara’ya ve kamuoyuna mesaj verdik” diyen Durakoğlu, “3 Temmuz Cuma günü savunmanın susmayacağını göstermek için ülkenin dört bir yanından avukatlar Ankara’da mitingde buluşacağız” çağrısını yaptı. 

Baro başkanlarının neden TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile sorunları olduğunu da anlatan Durakoğlu, “TBB Başkanı bir avukatlık sorunudur. Başkan seçildikten sonra çok büyük değişim geçirdi. Kendisinde ciddi bir eksen kayması tespit ettik. Süreç içinde farklı tartışmalarımız oldu. Şu anda da Feyzioğlu’nu bize karşı olan bu teklifin yanında görüyoruz. Ankara’da baro başkanlarının kendisine tepkisi bu nedenle son derece haklıdır. Bana göre, Metin Feyzioğlu bu yasa teklifinin katibidir. Karşımızdakiler ile ortaktır, bizim adımıza müzakere yapma konumunda değildir, zaten kendisinden bir şey talep etmiyoruz” diye konuştu.  

Avukatların güncel sorunlarının salgın sürecinde iyice arttığını belirten Durakoğlu, “Çoklu baro teklifine kadar bizim dağlar gibi sorunlarımız var, konuşalım dedik, ama iktidar yanaşmadı. Hâkim savcı atamalarındaki liyakatsizlikten maddi sorunlara, delil toplamak için bile uğraşmamıza, adil yargılanma hakkına kadar konuşulması gereken çok ciddi konular var” dedi.

Çoklu baro yasa teklifinin mutlaka vatandaşı da etkileyeceğini anlatan Durakoğlu, kamuoyundan destek istedi: “Avukatın bağımsızlığını engelleyecek çoklu baro yasası vatandaşın da savunma özgürlüğünü engelleyecek, bu bir toplumsal sorundur. Yargı bağımsızlığı bir hukuki güvencedir, bu nedenle toplumun adalet talebini yükseltmesi gerekiyor.” 

“Çoklu baro yasasıyla İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük baroların temsiliyetini TBB seçiminde düşürmek istiyorlar. Çünkü Feyzioğlu’nun başka türlü seçilmesinin yolu yok. Demokratik seçim değil, birinin kişisel tercihi hedefleniyor” diyen Durakoğlu, yasayı görüşen komisyonda konuşmak istediklerini, ancak kendilerine baro başkanlarının komisyon toplantısına alınmayacağının söylendiğini belirterek, “Yine de baro başkanlarını dinlemeleri gerektiğini düşündüğüm için gideceğim, vazgeçmeyiz” dedi.

Durakoğlu, İstanbul Barosu’nun eski başkanlarından Avukat Orhan Apaydın’ı anımsatarak, “Baroyu biat ettirmek isteyenler daha önce de çok oldu, ama biz İstanbul’da Orhan Apaydın’ın yolundan geliyoruz, o yüzden ne olursa olsun sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu. “Adaletsizlik geleceğe taşınamaz. Biz barolar, avukatlar bu ülkede hancıyız, çok iktidar yolcu ettik, bu iktidarı da yolcu ederiz. Bu teklifler gelir geçer, biz vazgeçmeden adalet mücadelesine devam ederiz” diyen İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu, programın sonunda demokrasi mücadelesinde avukatlarla yan yana çalışan ve kamuoyunu bilgilendirme görevini hassasiyetle yerine getiren basına teşekkür etti. 

*Ankara baro başkanları yürüyüşü haberleri: Batu Bozkürk 

* İstanbul Çağlayan Adliyesi “Savunma Mitingi” haberi: Fırat Fıstık & Sedat Elbasan

*Reji: Aytuğ Özçolak

*Kurgu: Şemsi Can Albayrak & İrem Afşin

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.