Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali İsmail Korkmaz, ölümünün yedinci yılında anılıyor – Annesi Emel Korkmaz ve ALİKEV Koordinatörü Deniz Umut Eker ile söyleşi

Ali İsmail Korkmaz’ın yarım kalan düşlerini hayata geçirmek üzere kurulan Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), ölümünün yedinci yılında canlı yayınlanacak çevrimiçi etkinliklerle Ali İsmail’i anıyor. Annesi Emel Korkmaz ve ALİKEV Koordinatörü Deniz Umut Eker, anma etkinliklerini ve vakfın çalışmalarını anlattı.

19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, Gezi eylemleri sırasında 2 Haziran 2013 gecesi, bir ara sokakta sivil polis ve esnafın sopa ve tekmeli saldırısına uğradı. 38 gün komada kalan Ali İsmail Korkmaz, 10 Temmuz 2013’te hayatını kaybetti.

2011 yılında henüz 17 yaşındayken, “Toplum İçin Gençlik” isimli bir hareket başlatarak arkadaşlarını örgütleyen Korkmaz, okul bahçesi temizleme, huzurevi ziyaretleri, engelliler için mavi kapak toplama, ilköğretim öğrencilerine okumayı sevdirme, imkânları kısıtlı olan köy okullarına kitap, kıyafet desteği gönderme gibi birçok etkinlik gerçekleştirmişti. Ölümünden sonra, 2014 yılında Korkmaz ailesi, Ali İsmail’in “düşlerine güç vermek” için ALİKEV‘i kurdu.

Emel Korkmaz, oğlu Ali İsmail’in günlüğündeki notlardan yola çıkarak vakfı kurduklarını belirtti: “Vakıf bana her zaman güç veriyor. Benim Ali’m öldü, ama binlerce Ali’m oldu. Ali’nin düşlerini Afrika’ya kadar ulaştırdığımız için gururluyum.”

ALİKEV Koordinatörü Deniz Umut Eker, altı yıllık vakfın halen lise ve üniversite eğitimlerini sürdüren 300’den fazla öğrenciye burs verdiğini ve Hatay’daki vakıf binasında kurulan 12 bin kitaplık kütüphanede dileyen öğrencilerin çalışabildiğini aktardı. ALİKEV; Yardımseverlik Koşuları, Genç Sanatçı Destek Fonu ve Düş Elçileri gibi farklı projelerle gençlere olan desteğini sürdürüyor.

ALİKEV, ölümünün yedinci yılında Ali İsmail’in hayallerini ve umutlarını paylaşan herkesi çevrimiçi etkinliklerle bir araya getiriyor. Koronavirüs salgını sürecinde sivil toplumun giderek artan önemine dikkat çekmek amacıyla, önceki anmalardan farklı olarak bu yıl etkinlikler söyleşilerle genişletildi.

ALİKEV Youtube kanalında canlı olarak yayınlanacak etkinliklerin takvimi şöyle:

“Gençlik Hakları”

6 Temmuz Pazartesi – Saat: 20.30
Moderatör: Mert Akkaş / ALİKEV Programlar Sorumlusu
Konuşmacılar:

  • Hasan Oğuzhan Aytaç / Gençlik Hakları Forumu Genel Koordinatörü
  • Hande Nur İpek / Gençlik Çalışanı
  • Ezgi Gedik Güneş / Toy Gençlik Derneği YK Başkanı

“Türkiye’de Sivil Toplumun ve Faaliyetlerinin Önemi”

8 Temmuz Çarşamba / Saat: 20.30
Moderatör: M. İrem Afşin / Gazeteci, Sivil Aktivist

Konuşmacılar:

  • İbrahim Betil / Sivil Toplum Gönüllüsü
  • Mert Fırat / Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İyi Niyet Elçisi
  • Melda Onur / Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı
  • Laden Yurttagüler / İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Haklar Merkezi

Ali İsmail Korkmaz Anması

10 Temmuz Cuma /Saat: 20.30

Moderatör: Burcu Karakaş / Gazeteci
Konuklar: Korkmaz ailesi, sanatçı Ceylan Ertem

Haber / Röportaj: İrem Afşin

Kurgu: Özgün Özgül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.