Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukat Burçak Ünsal ile söyleşi: “Yeni sosyal medya düzenlemesinde kamu menfaati ve bireysel özgürlükler gözetilmiyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında sosyal medyaya yönelik yeni bir yasal düzenleme yapılması çağrısında bulunmuştu. Dijital hukuk alanında çalışan Avukat Burçak Ünsal, Medyascope’tan Özge Somlyai-Çakır’ın yeni sosyal medya paketiyle ilgili sorularını yanıtladı. 

Türkiye’de Gezi Parkı eylemlerinin sürdüğü, siyasi gerilimin tırmandığı dönemde, Google ve YouTube gibi sosyal medya denince akla gelen iki önemli şirketin hukuk müşavirliğini yapan Ünsal, “O dönem ile bugünü karşılaştıracak olursak maalesef arada çok fazla fark görmek mümkün değil” diyor. 

AKP’nin yeni yasa paketini oluştururken Almanya’da 2017’nin Ekim ayında yürürlüğe giren Sosyal Medya Platformlarında Hukuki Uygulamanın İyileştirilmesi Yasası’nı örnek aldığı belirtildi. Ünsal, Almanya örneğinin Türkiye’de uygulanmasına da şüpheyle yaklaştığını belirtiyor. Türkiye’de getirilmek istenen düzenleme ile Almanya’daki uygulama arasındaki farklara değinen Ünsal, Almanya’nın aksine Türkiye’de çıkarılmak istenen yasanın “hapis cezasına varan yaptırımların öngörülmesi, gerekli itiraz makamlarının olmaması ve sosyal medya platformlarıyla birlikte iletişim hizmeti veren WhatsApp ve benzeri şirketleri de kapsıyor olması” gibi özellikleri göz önünde bulundurulduğunda endişe verici bir adım olduğunu belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.