Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Yüksek Mahkemesi kararını açıkladı: Trump için bir iyi, bir de kötü haber

Amerika Birleşik Devletleri’nin en yüksek yargı mercii olan Yüksek Mahkeme, 9 Temmuz Perşembe günü açıkladığı kararda, New York Savcılığı’nın ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamayı reddettiği finansal belgelere erişebileceğine hükmetti. Aynı anda açıkladığı başka bir kararda ise Trump’ın vergi kayıtlarının ve diğer finansal belgelerinin ABD Kongresi’ne açıklanamayacağını da hükme bağladı.

Yüksek Mahkeme’nin verdiği kararlar Trump’ın yetki ve sorumluluklarına çizdiği sınırlar ile Trump için hezimet anlamına geliyor. Ancak öteki taraftan, kasım ayındaki başkanlık seçimi öncesi finansal verilerinin halka açılmayacak olması Trump için oldukça iyi bir haber.

Nixon, Clinton ve şimdi Trump

Bu kararla birlikte Trump, eski ABD başkanlarından Richard Nixon ve Bill Clinton’ın ardından Yüksek Mahkeme kararıyla mahkemeye delil sunması gereken üçüncü ABD başkanı olacak. Nixon ve Clinton da skandallarla dolu başkanlıklarında, Trump gibi azil süreci yaşamıştı.

İkiye karşı yedi oy ile alınan Yüksek Mahkeme kararının, çoğunluk kararını Başyargıç John G. Roberts Jr. yazdı. Kararda şu çarpıcı ifade geçiyor: “Hiçbir vatandaş, başkan bile, adli bir yargılamada kanıt gösterme temel sorumluluğunun üstünde değildir.”

Trump’tan karara tepki: “Düzmece”, “Cadı avı”

Trump kararın açıklanmasının hemen ardından Twitter hesabından şu paylaşımlarda bulundu:

Trump, tweetlerde Yüce Divan kararlarının “siyasi emeller ile verildiğini” ve kendisini yıpratmayı amaçlayan bir “düzmece” olduğunu yazdı.

Finansal belgeler taciz mağdurlarını susturmak için yapılan ödemelere işaret edebilir

Halihazırda yargının elinde olan belgeler, Trump’ın hem bireysel hesabından hem de sahibi olduğu şirketin hesabından porno film yıldızı Stormy Daniels’e ödeme yaptığını gösteriyor. Benzer bir ödeme Playboy modeli Karen McDougal adına da bulunuyor. İki kadın da Trump ile ilişki yaşadıklarını, Trump’ın onları susturmak için para verdiğini iddia ediyor. Trump bu iddiaları reddediyor.

Stormy Daniels, Donald Trump, Karen McDougal.

Ödemeleri yapan isim Michael Cohen bu hafta yeniden gözaltına alındı

İddiaya göre Trump, Daniels ve McDougal’a ödemeleri “kirli işlerini yaptırdığı” eski avukatı Michael Cohen aracılığı ile yapıyordu. Cohen geçen yıl mahkemede Daniels ve McDougal’a yapılan ödemelere aracı olduğunu itiraf etti. Bu soruşturmanın ilk aşamalarında ABD Kongresi’ne de yalan söylemekten suçlu bulunan Cohen, üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Trump aleyhine verdiği ifadeler sonrası Trump’ın sert bir şekilde yerdiği Cohen, mayıs ayında koronavirüs tedbirleri dahilinde hapishaneden denetimli serbest bırakılmıştı. Ev hapsinde olan Cohen denetimli serbestliğinin koşullarını ihlal ettiği gerekçesi ile perşembe günü tekrar gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.