Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de koronavirüs tablosu kötüleşiyor: Kaliforniya eyaleti artan vaka sayıları nedeniyle tekrar kapanıyor, sağlık sigortasını kaybedenlerin sayısı 5,4 milyona ulaştı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde, daha önce gevşetilen koronavirüs önlemleri yeniden sıkılaştırılıyor. Eyalet genelinde yükselişe geçen vaka sayıları sebebiyle bar, açık alanı bulunmayan restoranlar ve müzeler kapatılıyor. Kaliforniya’nın Los Angeles ve San Diego şehirlerinde 18 Ağustos günü açılması planlanan okullar da ağustos ayı boyunca kapalı kalacak. 

Kaliforniya’nın Demokrat Partili valisi Gavin Newsom, pazartesi günü (dün) yaptığı açıklamayla eyalet genelindeki bar, kapalı restoran, hayvanat bahçesi, müze ve sinemaların tekrar kapatılacağını duyurdu. “Koronavirüsün aşı ya da etkili bir tedavi olmadan yakın zamanda ortadan kalkmayacağını anlamak zorundayız” diyen Newsom, bunun yanında, koronavirüs vakalarının en yüksek olduğu 30 bölgede de kiliselerin, spor salonlarının ve kuaförlerin kapatılacağını bildirdi. 

Pazar günü açıklanan 8 bin 500 yeni vakayla, Kaliforniya’daki vaka sayısı 320 bini aştı. Reuters’ın verilerine göre 50 eyaletten 40’ında vakaların hızla arttığı ABD’de, Kaliforniya’nın yanı sıra Florida, Arizona ve Teksas, salgının yeni merkez üsleri olarak öne çıkıyor. 

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom

Okulların açılış tarihinin ertelenmesi hakkındaki soruları da cevaplayan Newsom, “Okullarını güvenli bir şekilde yeniden açan bölgeler bunu ancak azalan enfeksiyon oranları ve geniş kapsamda yapılan testlerle gerçekleştirebiliyor. Kaliforniya’da ikisi de yok. Son birkaç haftada gördüğümüz enfeksiyon oranları, salgının kontrol altında olmadığını açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu.

Beyaz Saray ve Cumhuriyetçiler’den okul kararına tepki 

Newsom’ın okullarla ilgili açıklamaları Beyaz Saray’ın ve Cumhuriyetçiler’in tepkisini çekti. Beyaz Saray sözcülerinden Judd Deer, ideal senaryonun çocukların okula dönmesi olduğunu belirterek “Umarım Los Angeles ve San Diego bu senaryoyu, yani çocuklar için en uygun olan senaryoyu uygular” diye konuştu. Kaliforniya Cumhuriyetçileri’nin kadın başkanı olan Millan Patterson da yazılı bir açıklama ile Newsom’ı suçlayarak “Newsom liderlik konusunda yaptığı hatalardan dolayı Kaliforniyalılar’ı suçlamaya devam ederken küçük işletmelerin de kapatılmasını talep ediyor. Okulların açılışını iyi yönetememesi hem Kaliforniya’da yaşayan okul çağındaki çocuklara hem de ekonomimizi besleyen küçük işletmelere büyük zarar verecek” dedi.

Beyaz Saray yetkilileri, uzun bir süredir, okulların açılmasında ciddi bir tehlike olmadığını çünkü çocuklar arasındaki enfeksiyon riskinin büyük yaş gruplarına oranla daha az olduğunu belirtiyor. ABD Başkanı Donald Trump da daha önce yaptığı bir açıklamada, okullarını açmayı reddeden bölgelerin federal fonlarının kesilebileceğini ve vergi muafiyetlerinin sonlandırılabileceğini söylemişti. Trump, okulların normal bir şekilde eğitim hayatına başlamaları için yerel yönetimlere uzun bir süredir baskı uyguluyor. 

5,4 milyon Amerikalı salgında sağlık sigortasını kaybetti

Koronavirüs ABD’deki etkisini sürdürürken ortaya çıkan ekonomi ve işsizlik tablosu kamuoyunu endişelendiriyor. Families U.S.A adındaki bağımsız tüketici hakları grubu tarafından yapılan araştırmaya göre, koronavirüsle geçen son üç ay içinde ABD’de 5,4 milyon kişi işsizlik nedeniyle sağlık sigortasını kaybetti. Bu alanda bir önceki en yüksek sayı 2008 ekonomik krizi sırasında 3,9 milyon kişiyle gözlemlenirken koronavirüs salgını sırasında sağlık sigortası olmayanların sayısı yüzde 40 dolayında arttı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.