Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Fransa ve İngiltere’nin ardından Şili’de de koronavirüs vaka tespiti için köpekler eğitiliyor

Bir süredir dünyanın farklı yerlerinde koronavirüs vakalarını tespit etmeleri için köpekler eğitiliyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Fransa’nın ardından Şili’de de koronavirüs vakalarının hızlı tespit edilebilmesi için köpeklerin eğitimi hızlandırıldı. Eğitimi tamamlayan köpekler, kişinin ter kokusundan koronavirüs olup olmadığını tespit edebilecek.

Şili’de yasadışı uyuşturucu, patlayıcı tespitinde ve kayıp insanların bulunmasında kullanılan dört köpek, şimdi de koronavirüs vakalarını tespit edebilmeleri için eğitiliyor. Köpeklerin eğitimine yönelik çalışmaları, Şili polisi ile Şili Katolik Üniversitesi’nden uzmanlar yürütüyor. 

Burunlarında koku almalarını sağlayan 330 reseptörle köpekler, insanlara kıyasla 50 kat daha iyi koku alabiliyor. Şili Katolik Üniversitesi’nden Veteriner Epidemiyoloji Profesörü Fernando Mardones, “Koronavirüs bir koku yaymıyor. Ancak virüsün insan vücudunda neden olduğu bazı metabolik değişimler, ter kokusunu etkileyebiliyor. Köpeklerin virüsten etkilenen insanların yaydığı, bir nevi özel ter kokusunu tespit etmesini amaçlıyoruz” diyor.

Eğitimli köpeklerin gelecek aydan itibaren polisle birlikte başlangıçta tren istasyonları, havaalanları gibi kalabalık alanlarda çalışmaya başlaması hedefleniyor. Şili Polis Akademisi Başkanı Julio Santelices, Fransa’da gerçekleştirilen benzer çalışmayı örnek alıp koronavirüs vakalarını tespit etmek üzere köpekleri yetiştirmeye başladıklarını söyledi.

İngiltere ve ABD’de de benzer çalışmalar yürütülüyor

İngiltere hükümeti, Londra Hijyen Tıp Okulu ve Tıbbi Teşhis Köpekleri’nin birlikte yürüttüğü çalışmaya 500 bin pound destek verdiğini açıklamıştı. Mayıs ayında, eğitilen köpeklerle koklama deneylerine başlandı. Yetkililer, köpeklerin altı ay içerisinde aktif bir şekilde koronavirüs vakalarının tespit edebilmesini umuyor.

ABD’de ise Pennsylvania Üniversitesi‘nde yapılan çalışmalarda virüsün tespit edilmesine yardımcı olacak sekiz köpek eğitiliyor. ABD merkezli yapay zekâ ve robotik tasarım şirketi Boston Dynamics tarafından üretilen köpek şeklindeki robotlar da koronavirüs salgınıyla mücadelede kullanılıyor. Fransa‘nın Korsika adasında da itfaiye ekipleri tarafından kullanılan sekiz köpek vakaların tespitinde yardımcı olmaları için eğitiliyor.

Köpekler günümüzde bazı kanser türlerinin, Parkinson, sıtma ve bakteri kaynaklı bazı hastalıkların tespitinde kullanılıyor. Aynı şekilde koronavirüs vakalarını da tespit etmek üzere eğitimleri başarıyla tamamlanırsa, özellikle test uygulamalarının yeterli olmadığı birçok ülkede köpekler önemli bir alternatif oluşturabilir. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.