Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyaca ünlü tıp dergisi Lancet: “2064’te zirveye ulaşacak olan dünya nüfusu, yüzyılın sonunda hızla düşecek”

Dünyaca ünlü tıp dergisi Lancet‘te yayımlanan bir araştırmaya göre, artık çok daha az bebek dünyaya geliyor. 2100 yılına gelindiğinde bu durum, büyük bir soruna dönüşebilir.

21. yüzyılda onlarca ülkenin nüfusu azalacak

Araştırmaya göre dünya nüfusu 2064 yılında 9,7 milyar ile zirve yapacak ve yüzyılın sonuna doğru 8,8 milyara düşecek. BBC’ye konuşan Vaşington Üniversitesi’nden yazar ve araştırmacı Christopher Murray, İspanya, Portekiz ve Tayland dahil olmak üzere 23 ülkenin, 21. yüzyılın sonuna kadar nüfuslarının yarısından daha fazlasını kaybedeceğini söylüyor.

Daha az insan, dünya için daha iyi bir seçenek değil mi? 

Daha az sayıda bebeğin dünyaya gelmesi ve böylece dünya nüfusunun düşmesi, çevre için olumlu sonuçlar doğurabilir. Ancak hızla yaşlanan nüfus, beraberinde birtakım zorluklar getirecek. Murray, “Hızla yaşlanan nüfus muazzam bir toplumsal değişim yaratacak. Yaşlılar için sağlık hizmetlerini kim karşılayacak? Yaşlılara kim bakacak? Emeklilik devam edebilecek mi? Tüm bu sebeplerden yumuşak bir inişe ihtiyacımız var” diyor.

Nüfusun azalması ülkeleri yeni çözümler üretmeye zorlayacak

Araştırmaya göre, Afrika kıtasındaki ülkeler beklenen nüfus azalmasının etkilerini daha sonra hissedecek. 2100 yılına kadar Afrika kıtasının nüfusunda büyük artış yaşanacak. Araştırmacılar, 21. yüzyılın sonunda Nijerya’nın yaklaşık 791 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olacağını tahmin ediyor.

Araştırmaya göre, dünyanın bu yaklaşan gerçeklere nasıl uyum sağlaması gerektiği belli değil. Şu ana kadar, daha uzun dönemli doğum ve babalık izni, çocuk bakımı için finansal yardımlar gibi politika araçlarını kullanarak insanları doğuma teşvik etmede sadece sınırlı bir başarı elde edildi: “Eğer bir çözüm bulunmazsa, birkaç yüzyıl sonra insan türü yok olabilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.