Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran Yüksek Mahkemesi, 2019’daki rejim karşıtı protestolara katılan üç muhalif gence verilen idam cezasını askıya aldı

İran Yüksek Mahkemesi, Kasım 2019’daki rejim karşıtı protestolar sırasında tutuklanan İranlı üç muhalif gence verilen idam cezalarının askıya alınmasına ve yargılamaların yeniden yapılmasına karar verdi. 

The Guardian’ın 19 Temmuz tarihli haberine göre sabotaj, silahlı soygunculuk ve yasadışı ülkeden çıkma suçlarından yargılanan Saeed Tamjidi (26), Mohammad Rajabi (28) ve Amirhossein Moradi’nin (26) yeniden yargılanma talepleri Yüksek Mahkeme tarafından kabul edildi. 

Batı’nın yaptırımlarından ötürü ekonomik sıkıntılar çeken İran’da, Kasım 2019’da petrol fiyatlarının anormal derecede yükselmesini takiben farklı bölgelerde başlayan protestolar, İran yönetimince sert bir şekilde bastırılmıştı. Hak savunucusu grupların raporlarına göre gösteriler boyunca 300’den fazla kişi öldürülmüş, en az 7 bin muhalif tutuklanmıştı. 

Kasım 2019’da petrol fiyatlarının ani bir şekilde artmasını İsfahan’da protesto eden İranlı muhalifler. [EPA-EFE]

Kasım ayında Moradi’nin tutuklanmasının ardından Tamjidi ve Rajabi yasadışı yollardan Türkiye’ye giriş yapmış, Ankara’dan sığınma talebinde bulunmuştu. Sığınma talepleri reddedilen iki genç, İran’ın iade talebi sonrası Aralık 2019’da Türkiye’den sınırdışı edilmişti. 

Şubat 2020’de İran Devrim Mahkemesi Hâkimi Abulqaeem Salavati, tutuklu üç genci idam cezasına mahkûm etti. ABD ve Avrupa Birliği’nin, insan hakları ihlallerinden dolayı hakkında yaptırım kararları verdiği Salavati, farklı siyasi davalarda verdiği ağır cezalarla biliniyor.

İran Yüksek Mahkemesi’nin idam cezalarına karşı temyiz istemini geçen hafta salı günü reddetmesi sosyal medyada geniş bir yankı buldu. Uluslararası Af Örgütü, idam cezalarının durdurulması için sosyal medyadan acil eylem başlattı. Cezaların uygulanmaması için #DontExecute hashtagi ile 4,5 milyonun üzerinde tweet atan kullanıcılar, İranlı üç genç için adalet talebinde bulundu. İranlı birçok sporcu, aktör ve politik figürün de dahil olduğu sosyal medya kampanyalarının tutuklu üç gence verilen idam cezasının askıya alınmasında etkili olduğu anlaşılıyor. 

Middle East Monitor’de paylaşılan habere göre, İran hükümet sözcüsü Ali Rabiei’nin idam cezası hakkında atılan tweetleri “vatandaşların seslerini duyurmak için başvurduğu sivil faaliyetler” olarak nitelendirmesi, hükümetin muhalif fikirleri dikkate aldığı nadir durumlardan biri olarak yorumlanıyor. 

Uluslarası Af Örgütü’nün raporunda, tutuklu üç gence işkence ve kötü muamele yapıldığına yönelik iddiaların yetkililerce görmezden gelindiği vurgulanıyor. Raporda Amirhossein Moradi’nin, fiziksel saldırı, elektrik şoku ve baş aşağı asma yöntemleriyle yargılandığı suçları itiraf etmeye zorlandığı belirtiliyor. 

Hak ihlallerinin yoğun olarak yaşandığı İran’da, 2019 senesinde 251 tutuklunun idam cezası infaz edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.