Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump’ın Facebook’a verdiği seçim kampanyası reklamı: “TikTok sizi gözetliyor”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Kasım 2020’de düzenlenecek başkanlık seçimi için yürüttüğü kampanyasında Çin menşeli TikTok uygulamasını hedef aldı.

New York Post’un paylaştığı habere göre, Donald Trump’ın Facebook’a verdiği seçim kampanyası reklamında, TikTok sosyal medya uygulamasının kullanıcılarını gözetlediğini iddia ederken reklamı gören kullanıcılara TikTok uygulamasının ABD’de yasaklanıp yasaklanmaması konusundaki görüşleri soruluyor.

Facebook’un sahip olduğu Instagram, TikTok’un özelliklerini kopyalayacak

Facebook’un bünyesindeki Instagram uygulaması önümüzdeki haftalarda TikTok’un popüler özelliklerini kopyalayan yeni bir hizmet başlatacak. Böylece Instagram uygulaması üzerinden de tıpkı TikTok’ta olduğu gibi 15 saniyelik müzikli video klipler oluşturulabilecek.

TikTok ise Facebook’ta yayınlanan bu reklamlara tepki göstererek “Instagram, TikTok özelliğini taklit etmeye hazırlanırken Facebook da kendi rakibine saldıran siyasi bir reklam için para alıyor” açıklamasında bulundu.

TikTok kişisel verileri kopyalamak ile suçlanıyor

Kullanıcıların tuş vuruşlarını izlediği iddia edilen TikTok, kendilerine yöneltilen bu iddiayı “spam davranışları tanımlamak için tasarlanmış bir özellik” olduğunu söyleyerek reddetti.

ABD hükümeti, TikTok’un kullanıcı verilerini Çin hükümeti ile paylaşabileceğini düşünüyor ve bu konuda yoğun bir inceleme yürütüyor. Bu ayın başlarında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin, TikTok dahil olmak üzere Çin kökenli sosyal medya uygulamaları hakkındaki suçlamaları yakından takip ettiğini söylemişti. Hindistan, haziran ayında TikTok ve diğer Çin kökenli uygulamaların kullanımını yasaklamıştı.

“Kullanıcılarımızın gizliliğini koruyan güvenli bir uygulama deneyimi en büyük önceliğimiz” diyen TikTok, Çin’e hiçbir zaman kullanıcı verisi sağlamadığını ve kendilerinden istense de bunu yapmayacaklarını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.