Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fox News, çalışanlarına yönelik yeni cinsel istismar suçlamalarıyla sarsıldı

ABD'li haber kanalı Fox News'un eski muhabirlerinden Ed Henry, tecavüz ve cinsel saldırı ile suçlanırken kanalda spiker olarak çalışan Tucker Carlson ve Sean Hannity de cinsel taciz iddiasıyla yüz yüze geldi. Medyascope sizler için derledi.

Güney New York bölgesinde 20 Temmuz Pazartesi günü başlayan federal davada, Fox News’taki cinsel istismar vakalarına dair çok konuşulacak yeni suçlamalar ortaya atılarak kanalın eski muhabiri Ed Henry’nin tecavüz ve cinsel saldırıda bulunduğu iddia edildi.

Davadaki en ciddi suçlamalar Fox News’un eski çalışanı Jennifer Eckhart’a ait. Eckhard, 24 yaşındayken Henry’nin, onun “seks kölesi” olması için kendisini manipüle etmeye çalıştığını ve kabul etmemesi halinde bunun karşılığını göreceği tehdidinde bulunduğuna dair suçlamalar yöneltiyor. Eckhard, Henry’nin bir Fox News mülkünde kendisini taciz ettiğini ve 2017 yılında kanal çalışanlarının kaldığı bir otelde kendisine tecavüz ettiğini ileri sürüyor.

Öte yandan Henry’nin avukatı Catherine Foti müvekkiline yöneltilen suçlamaları reddetti. Suçlamaların “uydurma” olduğunu, Henry’nin bir “grafik fotoğraf” dahil kendi kanıtlarını sunmak için sabırsızlandığını belirtti. Henry’nin avukatı, ilişki konusunda Eckhart’ın Henry’yi cesaretlendirdiğini ve bunu müstehcen görüntüler ile de kanıtlayabileceklerini ileri sürdü. Ancak davacı taraf sözkonusu fotoğrafların Henry tarafından Eckhart’ın rızası olmadan çekildiğini savunuyor.

Fox News, suçlamaların detayları ortaya çıktıktan sonra Ed Henry’yi kovmuştu ancak kendisinin 2017 yılına kadar uzanan cinsel içerikli uygunsuz hareketlerine dair daha önce yapılan şikayetler karşısında Fox News yönetiminin doğru tavrı göstermediği suçlaması yapılıyor. Fox News ise suçlamaya yönelik olarak derhal harekete geçtiklerini, Henry ile artık çalışmadıklarını ve şikayetçinin mücadelesini doğrudan Henry ile yapabileceğini belirtiyor.

Eckhart ise Şubat 2020’de bu “tehlikeli çalışma ortamı” hakkında insan kaynaklarına şikayette bulunduğunu ancak kendisine geri dönmediklerini söyledi. Üstelik Eckhart, 12 Haziran tarihinde görevinden alınırken Henry 1 Temmuz’da kovuldu.

Dava ayrıca Fox News’un daimi çalışanı olmayan ancak sıklıkla programlara katılan Cathy Areu’nün bomba etkisi yaratan suçlamalarını da içeriyor. Areu, kanalda yüksek mevkideki pek çok kişi tarafından cinsel tacize uğradığını söylüyor. Suçlananlar arasında ünlü spikerlerden Sean Hannity, Tucker Carlson ve yorumcu Howard Kurtz da bulunuyor.

Areu, 2018 Mart ayında Hannity’nin sunduğu şovun setinde, Hannity’nin kendisini kastederek masaya 100 dolar atıp ekibine “Kim onu yemeğe götürmek ister?” diyerek aşağılamada bulunduğunu ileri sürüyor.

Areu ayrıca, 2018 Aralık ayında Tucker Carlson Tonight Show’dan sonra Carlson’ın kendisine karısı ve çocukları olmadan bir otelde onunla yalnız kalmak istediğine dair imalarda bulunduğunu iddia ediyor.

Areu’nün sözkonusu davadan ayrı olarak 2019 Temmuz ayından itibaren Howard Kurtz’e karşı yönelttiği cinsel taciz suçlamaları da bulunuyor. Bir seferinde Kurtz’ün kendisini, kaldığı otelinin lobisine davet ettiğini ve reddedilince sinirlendiğini dile getiriyor.

Fox News, konuyla ilgili bir hukuk bürosunun Areu’nün, Carlson, Hannity ve Kurtz’e yönelik suçlamaları hakkında bağımsız bir soruşturma yürüttüğünü ve hukuk bürosunun suçlamaları “hatalı, aleni biçimde saçma ve tamamen haksızca” bulduğunu bildirdi.

Fox News, yıllardır kıdemli erkek çalışanlarına yönelik cinsel taciz suçlamalarıyla ve cinsel istismarı hoş gören bir çalışma kültürüne sahip olduğuna ilişkin iddialarla boğuşuyor. Fox News kurucusu ve başkanı Roger Ailes, 23 kadının kendisini cinsel tacizle suçlamasından sonra 2016’da kendi kurumunca istifaya zorlanmıştı.

Roger Ailes

Ailes’e karşı yapılan bu cinsel taciz suçlamaları ilk değil ve kökü 1990’lara kadar uzanıyor. Gabriel Sherman’ın yazdığı 2014 Ailes biyografisinde bir kadın yapımcının NBC’de onunla çalışmak istediğinde, Ailes’in haftada 100 dolar daha fazla vermesi karşılığında her istediğinde onunla cinsel ilişkiye girme teklifinde bulunduğu anlatılıyor.

Üstelik Ailes’e yöneltilen suçlamalara 2019’da Hollywood da el attı ve Charlize Theron, Nicole Kidman ve Margot Robbie’nin başrollerini oynadığı, Fox News’te çalışan ve Ailes tarafından cinsel tacize uğramış kadınları konu alan “Bombshell” adlı bir de film yapıldı.

Bombshell filminden bir sahne.

2017 yılında 77 yaşında vefat eden Roger E. Ailes, muhafazakâr Amerikan politikasında etkili bir yere sahipti. Ailes, yarattığı medya ağına Newt Gingrich, Mike Huckabee ve Sarah Palin gibi politik itibarı zedelenmiş Cumhuriyetçiler’i de dahil ederek onlara kariyerlerini yenileme imkanı verdi. Fox News’taki Hannity Show, Donald Trump’ı başkanlığa taşımada etkili bir halkla ilişkiler rolü oynamıştı.

Fox News, Roger E. Ailes’in ayrılmasından sonra kendisini yenilediğini duyurdu ancak davacı taraf Fox News’taki durumun aslında daha da kötüye gittiğini ileri sürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.