Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim insanları Antarktika’da metan gazı sızıntısı keşfetti: “Bu hiç iyi bir haber değil, endişe duymalıyız”

Antarktika’da deniz tabanında aktif bir metan gazı sızıntısı keşfedildi. Araştırmacılar, atmosfere ulaşmadan önce sera gazlarını tüketen mikropların sayılarının az olduğunu, bunun da gaz sızıntısına yol açtığını söyledi.

Araştırmacılar, Antarktika çevresindeki deniz tabanının altında büyük miktarda metan gazı depolandığı düşünüyor. İklim krizinin okyanusları ısıtması, gaz sızıntısına sebep olabiliyor. Fakat yeni sızıntının bulunduğu Ross Denizi henüz fazla ısınmadığı için, bu yeni sızıntının sebebi henüz anlaşılamadı.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Oregon Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacı Andrew Thurber, “En önemli bulgu, metan gazı tüketimindeki gecikme ve bu iyi bir haber değil’‘ dedi.

Bilim insanları en çok sualtında veya kutuplarda donmuş topraklardan sızan metan gazının küresel ısınmaya sebep olmasından endişeli. Thurber, ”Metan gazı döngüsü kesinlikle toplum olarak endişe duymamız gereken bir şeydir” diye konuştu.

Antarktika’daki metan döngüsü hakkında daha önce bilim insanlarının çok bilgisi yoktu. Fakat bu metan gazı sızıntısı, bilim insanlarının yeni inceleme konusu oldu. İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden Profesör Jemma Wadham, ”Buz tabakasının altında önemli miktarda metan gazı olduğunu düşünüyoruz. Önemli soru şudur: Metan gazı tüketen mikropların azalması, yeni metan gazı sızıntılarının oluşma hızına kıyasla ne kadar büyük?” dedi.

Metan gazı muhtemelen, çökeltiler altında kalan çürümüş alg tortuları nedeniyle oluşuyor. Bu tortular ise bilim insanlarının tahminine göre binlerce yıllık. Okyanusların çoğunda deniz yatağından sızan metan gazı, mikroplar tarafından tüketilir. Ancak buradaki mikropların yavaş artışı ve suyun sığ olması, metan gazının atmosfere sızmasının neredeyse kesin olduğu anlamına geliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.