Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kullandıkları uygulamadan dolayı yanlış konuma giden Filistinli bisikletçilere İsrailli yerleşimciler saldırdı

Batı Şeria’da bisiklet süren bir grup Filistinli, kullandıkları Komoot isimli uygulamanın kendilerini yanlış yönlendirmesiyle vardıkları İsrail yerleşimindeki bir grup İsrailli tarafından taşlı sopalı saldırıya uğradıklarını söyledi. İsrail polisi olayla ilgili soruşturma başlattı.

Reuters’ın 22 Temmuz tarihli haberine göre, bisiklet tutkunu Amer Kurdi (30), kardeşi ve üç arkadaşı, bisikletçiler ve dağcılar arasında yaygın olan Komoot uygulamasını kullanarak 80 kilometrelik bir bisiklet yolu planladı. Yola çıkan grup bir saat sürelik yolculuktan sonra uygulamanın kendilerini Shilo isimli İsrail yerleşim yerine yönlendirdiğini fark etti. İbranice konuşan beş-altı kişilik bir grubun kendilerine yaklaştığını anlatan Kurdi, sonradan İsrailli yerleşimciler olduklarını anladıkları kişilerin kendilerini sorguya çektiğini söyledi. 

Haberde, İsrailli yerleşimcilerin, bisikletçilerin Filistin’in Ramallah şehrinden olduklarını öğrenmelerinden sonra Kurdi ve arkadaşlarına taşlarla saldırdıkları belirtiliyor. Kaçarken takılıp düşen Kurdi’nin kardeşi Samer (28), yerleşimcilerin kendisine metal çubuklarla saldırdığını söyledi. Olaydan sonra çekilen fotoğraflarda Samer’in kol ve bacaklarında morarma ve kanamaların olduğu görülüyor.  

Filistinli Samer Kurdi, saldırı sırasında hasar gören bisikletini inceliyor.

İsrail Polisi Sözcüsü Micky Rosenfeld olay ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.

Filistinli bisikletçilerin kullandıkları uygulama Komoot, olayla ilgili yaptığı açıklamada, uygulamanın siyasi olarak tartışmalı bölgeler için optimize olmadığı yorumunda bulundu. 

Amer Kurdi ise başlarına gelen olayın bisiklet sürmelerine engel olmayacağını söyledi ve şunları ekledi: “Bir dahakine uygulamayı daha dikkatli kullanacağım ve kamera takacağım. Ancak bisiklet sürme hakkımızı kullanmaya ve savunmaya devam edeceğiz.”

Uluslararası hukuka aykırı yerleşim yerleri

İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria bölgesinde irili ufaklı 130’u aşkın İsrailli yerleşim yeri bulunuyor. 400 bine yakın İsrailli’nin yaşadığı bu yerleşim yerlerinin hiçbir hukuki zemine sahip olmadığını vurgulayan Birleşmiş Milletler, 2016’da İsrail’in Batı Şeria’daki inşaat faaliyetlerini “uluslararası hukukun apaçık ihlali” olarak nitelendirdi. Buna rağmen İsrail, bölgede yeni yerleşim yerleri kurmaya devam ediyor. 

Ocak 2020’de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donal Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırdığı barış planı kapsamında İsrail, Batı Şeria’da şu ana kadar kurduğu yerleşim yerlerini topraklarına katmaya hazırlanıyor. Plana göre, işgal altındaki Batı Şeria’nın yüzde 30’luk kısmı Ürdün Vadisi de dahi olmak üzere İsrail topraklarına geçiyor. Temmuz 2020 başında ilhakın başlayacağını açıklayan İsrail, gerek iç gerekse dış politikada önüne çıkan birtakım engeller dolayısıyla planı halen yürürlüğe sokabilmiş değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.