Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump salgının kötüye gittiğini sonunda kabul etmek zorunda kaldı: “Durum iyiye gitmeden önce kötüleşebilir”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, nisan ayından bu yana ilk kez koronavirüs salgınıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Salı günü (21 Temmuz) düzenlenen toplantıda konuşan Trump, ABD’de salgının seyrinin “daha kötüye gidebileceğini” söyledi.

Basın toplantısında kameraların karşısına geçen Trump, Beyaz Saray yönetiminin koronavirüsle mücadele konusunda yeni stratejiler geliştirmeye çalıştığını ve çok yakında koronavirüse karşı yeni ve etkili bir planın hazır olacağını belirtti. Salgının ABD’deki seyriyle ilgili konuşan Trump, “Maalesef, salgının durumu iyiye gitmeden önce kötüleşebilir. Bunu söylemekten hiç hoşlanmıyorum, ancak gerçek bu” dedi. Trump, geçen aylarda yaptığı açıklamalarda koronavirüsün kaybolmaya yüz tuttuğunu söylemiş, görülen vakaları ise “ölmekte olan virüsün geride bıraktığı külleri” olarak tanımlamıştı.

Salı günü yaptığı açıklamalarda Trump, Cumhuriyetçi valilerin yönetimi altındaki eyaletlerde vaka sayıların artmakta olduğunu da ilk kez kabul etti. Trump “Florida bugünlerde biraz, hatta çok zor durumda olabilir. Ancak Florida’da da Teksas’ta da harika valileriniz var. Endişelenmeyin” diye konuştu.

Trump’tan “maske kullanın” çağrısı

Aylarca halka açık alanlarda maske kullanmayı reddeden Trump, ilk kez 11 Temmuz Cumartesi günü maske kullanmıştı. O günden itibaren ise bütün vatandaşların maske kullanması gerektiğini savunuyor. Basın toplantısında birkaç kez halka açık alanlarda maske kullanmanın gerekliliğine vurgu yapan Trump, “Herkesten maske kullanmasını rica ediyoruz. Fiziksel mesafeyi koruyamayacak durumdaysanız maske kullanın. Maskelerin bizi koronavirüse karşı korumada etkili olduğunu gözlemledik” diye konuştu. Ceketinin cebinden kesilen kumaştan yapılan maskeyi sürekli yanında taşıdığını söyleyen Trump, gerekli olduğunda maskeyi seve seve kullanacağını söyledi.  

ABD’de halkın yüzde 31’i salgında verilerin “şişirildiğini” düşünüyor

Aynı gün sonuçları açıklanan Axios-Ipsos ortak araştırması, ABD halkının önemli bir kısmının, “ülkedeki koronavirüs vakalarına ilişkin verilerin abartıldığını, aslında durumun basına yansıdığı kadar kötü olmadığını” düşündüğünü ortaya koydu.

Ankete katılanların yüzde 31’i koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının kamuoyu ile paylaşılan sayıların çok altında olduğunu düşünüyor. Mayıs ayında yapılan araştırmada ise koronavirüsten kaynaklanan ölüm oranlarına şüphe ile yaklaşan katılımcıların oranı yüzde 23’tü.

Ankete katılanlara medya tüketim alışkanlıklarıyla ilgili sorular da yöneltildi. Haberleri Trump yönetimine yakınlığıyla bilinen Fox News üzerinden takip eden katılımcıların yüzde 62’si, ülkede koronavirüs kaynaklı ölümlere ilişkin istatistiklerin “şişirildiğini” düşünüyor. İstatistiksel verilerin abartıldığını düşünen diğer yüzde 48’lik dilim ise, haberleri nereden takip ettiklerini açıklamamayı tercih etti. CNN ve MSNBC gibi haber kanallarını takip eden katılımcıların ise yalnızca yüzde 7’si rakamların abartıldığını düşünüyor.

Çalışmayı yürüten Axios ve Ipsos araştırma şirketleri, katılımcıların medya tüketim alışkanlıklarına bakarak, Trump’ın bugüne kadar salgını ciddiye almayan söylemlerinin yer verildiği Fox News gibi haber kaynaklarını takip edenlerin, koronavirüs tehdidini küçümsemeye daha yatkın olduğuna dikkat çekiyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.