Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısırlı TikTok fenomenlerine videolarından dolayı iki yıl hapis cezası

Mısır’ın başkenti Kahire’de bir mahkeme, pazartesi günü Mısırlı TikTok fenomenleri Haneen Hossam, Mawada Eladhm ve diğer üç kişiyi “aile değerleri ve prensiplerini çiğnemek” suçundan iki yıl hapse mahkum etti. Sanıkların ayrıca 300 bin Mısır Lirası (yaklaşık 129 bin Türk Lirası) ceza ödemeleri de sözkonusu.

TikTok fenomenleri çeşitli sosyal medya platformlarında paylaştıkları video içerikleriyle tanınıyor. Haziran ayında yapılan duruşmada sanıklara “aile değer ve prensiplerini çiğnemek ve bu suçu işlemek üzere çevrimiçi hesapları açmak ve yürütmek” suçlamaları yöneltildi.

Pleybek müzik ve dans videoları paylaşan 22 yaşındaki fenomen Mawada Eladhm’ın TikTok hesabında 3,1 milyon, Instagram hesabında ise 1,6 milyon takipçisi var.

Eladhm, tutuklanma emri çıktıktan sonra, Yeni Kahire’deki evinden kaçtıktan sonra Kahire ve Mısır Kuzey Sahili bölgeleri arasında seyahat ederken 14 Mayıs’ta tutuklandı.

Eladhm’ın tutuklanmasına öfkelenen pek çok sosyal medya kullanıcısı sözkonusu video içeriklerinin hiçbirinin kamu ahlakını çiğnemediğini dile getiriyor.

TikTok’ta 1,2 milyon takipçisi olan diğer fenomen Haneen Hossam ise 21 Nisan’da ahlaksızlığa teşvik ve insan ticareti yaptığı suçlamalarıyla tutuklandı. Tutuklama, Hossam’ın kadınlara videolarını yayınlamalarını ve yabancılarla canlı sohbetleri teşvik ederek bu şekilde para kazanabileceklerini söyleyen bir videosunu TikTok hesabında paylaşmasından birkaç gün sonra geldi. Ancak videolardan birinde Hossam, “insanlarla saygı çerçevesinde arkadaşlıklar kurabileceklerini” öğütlüyordu.

Haneen Hossam

20 yaşındaki Hossam, yaklaşık bir buçuk ay gözaltında kaldıktan sonra 10 bin Mısır Lirası (yaklaşık 4300 TL) kefaletle serbest bırakıldı, ancak savcının sunduğu yeni deliller sebebiyle tekrar tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Davadaki diğer üç sanık ise sözkonusu suçların işlenmesine yardım etmek amacıyla izinsiz ve yasadışı bir yazılım bulundurmakla suçlandı. Üç sanık ayrıca fenomenlerden birinin tutuklanmasına engel olmak, suç delilini saklamak ve kamuoyunu dava hakkında etkilemek için yayınlar yapmakla suçlanarak hapse mahkum edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.