Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsün yaşattığı bir ilk: Sosyal mesafeli hac

Yurtdışından hacı adaylarının ülkeye girişine izin vermeyen Suudi Arabistan’da hac ibadeti başladı. Ülke içinden sadece bin kişinin katılacağı hac ibadeti, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler çerçevesinde yapılıyor.

Salgın koşulları doğrultusunda hacı adaylarının ibadet sırasında maske takması ve sosyal mesafeyi koruması zorunlu olacak. Ülkenin farklı yerlerinden Mekke’ye gelen hacı adaylarının valizleri dezenfekte edildi.

Şeytan taşlama” için sterilize edilmiş çakıllar kullanılacak

Koronavirüse karşı alınan sağlık önlemleri kapsamında hacı adaylarına dezenfektan, seccade, maske verilecek. Bunun yanı sıra, “şeytan taşlama” ibadeti için önceden sterilize edilmiş çakıl taşları kullanılacak.

Hacı adaylarına verilecek elektronik bileklikler ile bu kişilerin ateşi sürekli olarak gözlemlenecek, ateşi yüksek olanlar karantinaya alınacak. Yine hac ibadetinin bir parçası sayılan “Hacerü’l-esved” taşına dokunmak veya öpmek de bu yıl yasak olacak. Zemzem suyu ise önceden şişelenmiş olarak alınabilecek.

Hacı adayları aralarında 1,5 metre mesafe bırakarak ibadet edecek.

Olağan şartlarda dünyanın dört bir yanından yaklaşık 2,5 milyon kişinin katıldığı hac ibadetine bu sene Suudi Arabistan Krallığı içinden sadece bin kişi katılabilecek.

Hacı olmak için seçilen bin kişiden biri olan Ammar Khaled basına verdiği demeçte “Ne kadar şanslı olduğumu kelimelerle anlatmak mümkün değil. Buradaki görevliler mümkün olan her tedbiri alıyor” dedi.

Suudi Arabistan kaydedilen 270 bin vaka ile dünyada salgından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.