Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump yönetimi, federal güçleri Portland’dan geri çekme kararı aldı

Haftalar süren protestolar ve şiddet olaylarından sonra Donald Trump yönetimi, bugünden itibaren federal görevlileri Oregon eyaletinin Portland kentinden geri çekme kararı aldı. 

Oregon Valisi Kate Brown, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yaptığı görüşmede geri çekilme konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Vali Brown, protestolar için önemli bir nokta olan Federal Adliye Sarayı’nın korunmasında İç Güvenlik Bakanlığı ajanlarının yerine, eyalet ve şehir polisinin geçeceğini söyledi. Brown, ”Federal görevliler hesap verebilirliği reddetti ve toplumumuza şiddet getirdi” dedi. Donald Trump ise mahkeme binasının güvenliği sağlanana kadar güvenlik güçlerinin çekilmeyeceğini belirtti. 

Paramiliter güçlerin göstericilere müdahale etmesinin, protestoların artmasına sebep olduğu düşünülüyor. Özellikle ajanların, arabayla seyir halindeyken, protestocuları zorla araçlarına aldıkları görüntülerin ortaya çıkması, protestoları alevlendirdi. Protestoculara her gün göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale eden federal ajanlar adliyeye sıkışmış durumdalardı. Sokaklar ise tam anlamıyla protestocuların kontrolü altındaydı.  

Paramiliter güçlerin olaylara müdahale etmesi Portland’da tepkiyle karşılandı ve her gün binlerce insan sokağa çıkmaya devam etti.

Protestocular her gece ”Federaller eve” diye slogan atıyor. Federal ajanlar geri çekilse bile, protestoculara yerel polis müdahale etmeye devam edecek.

Şikago, Los Angeles, Atlanta ve diğer 11 kentin belediye başkanları, Trump’ı federal kolluk kuvvetleri siyasi amaçlar için görevlendirmekle suçladı. Belediye başkanları Beyaz Saray’a gönderdikleri mektupta, federal ajanların Portland’daki tavırlarından rahatsız olduklarını belirterek “Bunlar otoriter bir rejimden beklediğimiz taktikler, demokrasimizden değil” dedi. 

Portland’da paramiliter güçlerin geri çekilmesi kararının, Trump’ın diğer şehirlere federal güç gönderme tehdidini nasıl etkileyeceği ise belli değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler