Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de rekor ekonomik küçülme yaşanırken teknoloji devleri yine kâr etti

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) tarihindeki en büyük Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) düşüşünün yaşandığı son üç ayı, teknoloji endüstrisinin “dört büyüğü” 28 milyar dolar kârla kapattı. Koronavirüs salgını dünyanın her yerinde ekonomik küçülmeye sebep olurken Apple, Google, Amazon ve Facebook büyümeye devam etti.

2020’nin geride kalan ikinci finansal çeyreğinde dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD GSMH’sinde yüzde 9,5’lik bir düşüş yaşadı. Eğer ABD hükümeti salgından en çok etkilenen ve işsiz olan vatandaşları için 2 trilyon dolarlık yardım paketini çıkarmasaydı ekonomi daha da ağır bir şekilde etkilenecekti. Öte yandan dört teknoloji devi, Facebook, Amazon, Apple ve Alphabet (Google’ün sahibi olan çatı şirket) ikinci çeyrekte toplam 28.6 milyar dolar kâr açıkladı.

Dünya bir yana, teknoloji devleri bir yana

Önceki çeyreğe göre GSMH değişikliği tablosu. Kaynak: Bureau of Economic Analysis

Koronavirüs salgınının uzun bir süre devam edeceğine ve derinleşeceğine inanılan ekonomik sonuçları birçok kişi için yıkıcı oluyor. Gelirleri ciddi anlamda etkilenen insanlar harcamalarını da kısmaya çalıştığından dolayı dünya ekonomileri ciddi anlamda küçülme yaşıyor. “Dört büyüklerin” dünyasında ise işler farklı.

Amazon önceki yıla göre satışlarını yüzde 40 artırdı ve kârını iki katına çıkardı. Facebook’un kârı yüzde 98 arttı. Salgın yüzünden birçok mağazasını kapatmak zorunda kalan Apple dünyanın her tarafında satışlarını artırdı ve 11.25 milyar dolar kâr açıkladı. Reklam gelirleri düşen Google da borsa piyasalarının tahmininin üstünde bir büyüme yaşadı.

Wedbush Securities adlı finans firmasının direktörü Dan Ives, “Güçlüler güçlenmeye devam ediyor. Birçok firma yok olurken teknoloji devleri büyüyüp sektördeki etkisini artırıyor” dedi.

Denetleme mekanizmaları şirketlerin hızına yetişemiyor

Dört teknoloji devinin CEO’ları çarşamba günü ABD Kongresi’nin Tekelleşme Karşıtı (Antitröst) Alt Komisyonu’na ifade vermişti. Bir yılı aşkın süredir şirketlerin çevrimiçi hakimiyetini araştıran komite, şirketlerle ilgili 1,3 milyon belge topladı. Komite, teknoloji şirketlerine ağır suçlamalar yöneltiyor. Bunların arasında en dikkat çeken iddia, bu şirketlerin sektördeki ağırlığını rakiplerini bastırmak için kullanması ve kendi hizmetlerine bağımlı kişilerin ve şirketlerin kullanımlarını normaldan fazla ücretlendirmesi.

Sözkonusu şirketlerin devasa etki alanına dikkat çeken komisyonun Demokrat üyelerinden David Cicilline “Kurucularımız kralın önünde eğilmemişlerdi, biz de bu teknoloji şirketlerinin önünde eğilmemeliyiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.