Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gece Yarısı Ekspresi filminin yönetmeni Alan Parker, 76 yaşında hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü İngiliz yönetmen Alan Parker, 76 yaşında hayatını kaybetti. “Şeytan Çıkmazı”, “Bugsy Malone” ve “Evita” gibi filmlerin yanında Türkiye’de uzun bir süre tartışılan “Gece Yarısı Ekspresi”nin de yönetmenliğini yapan Parker’ın filmleri toplam 39 farklı ödül kazanmıştı.

Alan Parker’ın ailesi tarafından yapılan açıklamada, İngiliz yönetmenin uzun süren bir hastalık döneminden sonra cuma sabahı Londra’da hayatını kaybettiği duyuruldu.

Parker tarafından yönetilen çeşitli filmler, daha önce 10 Oscar, 10 Altın Küre ve 19 İngiliz Akademisi Film Ödülleri’ne (BAFTA) layık görüldü. Parker, “Şeytan Çıkmazı”, “Bugsy Malone” ve “Evita” gibi ünlü filmlerinin yanında “Mississippi Yanıyor” ve “Gece Yarısı Ekspresi” filmleriyle iki kez en iyi yönetmen dalında Oscar’a aday gösterilmiş fakat ödülü kazanamamıştı.

Dünyaca ünlü İngiliz psychodelic-rock müzik grubu Pink Floyd’u anlatan 1982 tarihli “Duvar” (The Wall) filminin de yönetmeni olan Parker, 2013’te BAFTA tarafından verilen en prestijli ödül olan Akademi Bağlılık Ödülü’ne layık görülmüştü.

Beş çocuk ve yedi torun sahibi olan Parker’ın ailesi tarafından yapılan açıklamada, ünlü yönetmenin son günlerini serigrafi ve resim yaparak geçirdiği belirtildi.

Alan Parker, 1978 tarihli “Gece Yarısı Ekspresi” filminin de yönetmenliğini yapmıştı. 1970 yılında, Türkiye’den vatandaşı olduğu Amerika Birleşik Devletleri’ne 4 kilo esrar kaçırmaya çalışırken tutuklanıp cezaevine konulan Billy Hayes’in hikayesini anlatan film, “Türkiye’nin imajını kötülediği” gerekçesiyle uzun bir süre tartışılmıştı. 

“Gece Yarısı Ekspresi”nde hikayesi anlatılan Billy Hayes, 2014’te ABD’nin New York şehrindeki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine katılarak Türk halkından özür dilemişti.

Altı dalda Oscar’a aday gösterilen ve iki dalda Oscar kazanan “Gece Yarısı Ekspresi”nin senaryo yazarı Oliver Stone, 2004 yılında yaptığı bir açıklamada, hikayenin senaryoda fazla dramatize edildiğini söyleyerek Türk halkından özür dilemişti. Filmde hikayesi anlatılan ABD vatandaşı Billy Hayes de, filmdeki hikayenin kendi hikayesi olmadığını söyleyip senaristleri ve yapımcıları suçlamıştı. Hayes, 2016 yılında çekilen “Gece Yarısı Geri Dönüyor” adlı belgeselde “Gece Yarısı Ekspresi”nde kendi hikayesinin nasıl çarpıtıldığına dair görüşlerini paylaşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.