Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlülerin Twitter hesaplarını hackleyen grubun başında, 17 yaşında Floridalı bir gencin olduğu ortaya çıktı

Barack Obama, Elon Musk ve Joe Biden gibi birçok ünlü ismin Twitter hesaplarının hacklenmesi skandalının arkasında 17, 19 ve 22 yaşlarındaki üç gencin olduğu açıklandı. Birinin İngiltere, diğer ikisinin ise Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşadığı öğrenilen üç genç tutuklandı. 

Guardian’ın paylaştığı habere göre, Twitter’da milyonlarca kişi tarafından takip edilen onaylı hesaplar da dahil olmak üzere 130 hesabı hackleyen Graham Ivan Clark (17), Mason Sheppard (19) ve Nima Fazeli (22) yaşadıkları bölgedeki otoritelerce gözaltına alındı. 

17 yaşındaki genç yetişkin birey gibi yargılanacak

Florida’da yaşayan, liseden yeni mezun on yedi yaşındaki Clark, son yıllarda yaşanan en sansasyonel siber saldırı vakasının baş sorumlusu olarak nitelendirildi. Tek başına yaşadığı bir apartman dairesinde yakalanan Clark, dolandırıcılık da dahil olmak üzere otuz farklı suçtan yargılanacak. New York Times’ın haberine göre, 18 yaşından küçük olmasından ötürü federal otoriteler yerine Florida eyaleti Hillsborough Savcılığı’nın baktığı davada Clark, eyalet kanunları gereği “yasal sorumluluk altında olmayan kişilerin, uygun düşen durumlarda mali dolandırıcılık suçları kapsamında yetişkin bireyler gibi sorumlu tutulacağına” dair düzenlemeye tabi olacak. 

Hillsborough Savcısı Andrew Warren, 17 yaşındaki gencin siber korsan ekibinin başında olduğunu ve siber saldırının “daha önce görülmemiş bir derece ve büyüklükte, sofistike bir saldırı olduğunu” belirtti. Ekipteki diğer iki kişi Sheppard ve Fazeli ise siber saldırı sürecinde Clark’a ait olduğu tahmin edilen “Kirk” lakaplı internet kullanıcısına suçu işlemesinde yardım ettiklerinden ötürü sorumlu tutuluyor. 19 yaşındaki Sheppard, elektronik dolandırıcılık, kara para aklama ve korumalı bilgisayara kasıtlı erişim suçlarından ötürü İngiltere’de gözaltına alındı. ABD’de yaşayan diğer ortak Fazeli ise korumalı bilgisayara kasıtlı erişime yardım ve yataklık suçunu işlediği iddiasıyla Orlando’da tutuklandı.  

100 bin doların üzerinde kazanç elde ettiler

15 Temmuz tarihinde, bahsi geçen siber korsanlar, içlerinde teknoloji devi Apple, Amazon CEO’su Jeff Bezos, Microsoft’un kurucusu Bill Gates, ünlü girişimci Elon Musk, eski ABD Başkanı Barack Obama ve Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden gibi dünyanın önde gelen figür ve şirketlerine ait olan Twitter hesaplarına erişim sağlamıştı. Hesaplar üzerinden paylaşılan tweetlerde, takipçilere belirli bir BitCoin adresine gönderilen her bin dolar için 2 bin doların kendilerine ödeneceği vaadinde bulunulmuştu. Bu sayede 100 bin dolardan fazla kazanç elde eden üç gencin yaptığı siber saldırı birkaç saat içinde açığa çıktı. Twitter daha önce görülmemiş bir şekilde, hacklenen hesaplardan tweet atılmasını engellemişti. 

130 hesabı hedef alan üç siber korsanın, Twitter’ın müdahale etmesine kadar geçen süre boyunca 45 hesap üzerinden paylaşım yaptığı, 36 hesabın mesajlarına erişim sağladığı ve yedi hesabın tüm bilgilerini indirdiği belirlendi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.