Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA-SpaceX işbirliğiyle uzaya giden astronotlar, 1975’ten beri ilk kez suya iniş yaparak dünyaya döndü

Girişimci Elon Musk’a ait SpaceX şirketi tarafından geliştirilen roketle uzaya giden astronotlar Bob Benhken ve Doug Hurley, pazar günü Türkiye saati ile (TSİ) 21:48’de dünyaya döndü. 64 gündür uzayda olan astronotlar, Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinin Meksika Körfezi kıyısındaki Pensecola kenti açıklarında suya iniş yaptı. Böylece, özel bir şirket tarafından geliştirilen roketle yapılan ilk insanlı uzay yolculuğu başarıyla tamamlanırken aynı zamanda 1975 yılından beri ilk defa uzaydan denize bir iniş gerçekleştirilmiş oldu.

Elon Musk’ın kurucusu olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in geliştirdiği Falcon 9 adlı roketle 30 Mayıs günü uzaya giden ve 64 gün boyunca uzayda kalan Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotları Bob Benhken ve Doug Hurley, pazar akşamı TSİ 21:48’de dünyaya indi.  

Pazar sabahı Crew Dragon adlı uzay aracına bağlı bir kapsül içindeki iki farklı paraşüt sistemiyle atmosferden iniş yapan astronotlar, ilk paraşüt sistemi içinde 560 kilometre hızla dünyaya doğru alçalırken, kapsülün iniş yapmasını sağlayan ikinci paraşüt sistemi açıldı ve astronotlar saatte 24 kilometre hızla suya iniş yaptı.

Astronotlardan Doug Hurley, “Bu yıl yaşananları düşündüğümüzde, yolculuğun tamamlandığı bugüne kıymet vermeliyiz” diye konuşarak yolculuğun parçası olduğu için gurur duyduğunu belirtti.

1975’ten beri ilk suya iniş

Uzaydan denize iniş yapan astronotlar aynı zamanda uzun süre sonra bir ilki de gerçekleştirdi. Kara yerine suya inen Benhken ve Hurley, 1975’ten bu yana suya iniş yapan ilk astronotlar oldu. 1960 ve 1970’li yıllarda uzay görevlerini suya inişle tamamlayan NASA, uzun bir süredir karaya yapılan inişleri tercih ediyordu.

Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iniş için ilk planlarının yine SpaceX şirketi tarafından geliştirilen roket motoru SuperDraco ile karaya iniş yapmak olduğunu ancak bu planın hem teknik açıdan hem de tasarım açısından zor olacağını düşünmelerinden dolayı, yedek plan olan paraşütlü inişi tercih ettiklerini belirtti.

Astronotların uzaydaki görevleri

Yaklaşık iki aydır, 1998 yılında dünya yörüngesine yerleştirilmiş olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ICC) görev yapan astronotlar, istasyonda bulunan bir başka NASA astronotu Christopher Cassidy ile çeşitli görevler yaptı. İki hafta sürmesi beklenen uzay yolculuğu, SpaceX ve Boeing yetkilileri tarafından yapılan ertelemeler ve görev değişiklikleriyle birlikte iki aya uzadı. NASA tarafından yapılan açıklamada, SpaceX ile uzaya giden astronotlardan Bob Behnken’in Christopher Cassidy ile dört farklı uzay yürüyüşü gerçekleştirdiği, Doug Hurley’in ise uzay istasyonu içinde teknik destek sağladığı belirtildi. Behnken ve Hurley pazar günü itibarıyla dünyaya dönerken Cassidy, kendisine katılacak Rus kozmonotlar Anatoly Ivanishin ve Ivan Vagner ile birlikte ekim ayına kadar uzay üssündeki görevini sürdürecek.

Astronotlar Doug Hurley (solda) ve Bob Behnken iniş sırasında böyle görüntülendi.

Özel şirketlerle yapılacak uzay yolculukları için önemli bir adım

Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden gerçekleştirilen ve yaklaşık 64 gün süren uzay yolculuğu, özel bir şirket aracılığıyla yapılan ilk uzay yolculuğu niteliğinde. Uçuşta kullanılan Falcon 9 roketleri, ucuz maliyetleri ve tekrar kullanılabilmeleriyle uzay yolculuğu için önemli bir dönüm noktası olarak gösteriliyor. Başarıyla tamamlanan bu yolculuğun, gelecekte daha fazla insanın uzaya gidebilmesinin de önünü açacağı belirtiliyor. Bazı özel şirketler şimdiden Crew Dragon aracıyla uzay turları planlamaya başladıklarını açıkladı.

Özel şirketlerle yapılacak uzay yolculuklarının temeli ABD’nin eski başkanı Barack Obama döneminde atılmıştı. NASA, Obama döneminde SpaceX ve Boeing şirketleriyle anlaşma yaparak uzaya yapılacak özel uçuşlar konusunda önemli bir atılım gerçekleştirmişti.

Başarıyla tamamlanan bu yolculuk sonrası, NASA, eylül ayının sonlarında üç astronotunu daha Crew Dragon aracılığıyla uzaya fırlatmayı planlıyor. Eğer ikinci uzay yolculuğu da başarıyla tamamlanırsa, NASA, 2021 yılının Şubat ayında iki astronotunu daha SpaceX ortaklığıyla uzaya gönderecek.

NASA’nın uzay yolculuğunda işbirliği içinde olduğu bir diğer özel şirket olan Boeing de, 2021 yılı içerisinde bir uzay yolculuğu yapmayı planlıyor. Boeing tarafından daha önce yapılan fırlatma denemesi başarısız olmuştu. SpaceX ve Boeing’in yanında Blue Origin ve Virgin Galactic gibi şirketler de yakın gelecekte turistleri uzaya götürme planları yapıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.