Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok’a 15 Eylül’e kadar süre verdi: “Ya ABD’li bir firmaya satılırsınız ya da gidersiniz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Çin kökenli sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD merkezli bir şirket tarafından satın alınması için, 15 Eylül’ün son tarih olduğunu açıkladı. TikTok, bu tarihe kadar ABD’li bir şirket tarafından satın alınmazsa, ABD’de tamamen yasaklanacak. Trump, TikTok hamlesinin sebebi olarak “ulusal güvenliği” işaret etse de, uzmanlar bu hamlenin arkasında Trump’ın kişisel siyasi hedefleri veya ABD’nin Çin karşısında azalan küresel etkisinin olabileceğini söylüyor.

İllüstrasyon: Arsh Raziuddin / The Atlantic

Geçen cuma günü TikTok’u yasaklamayı planladığını açıklayan Donald Trump, pazar günü yaptığı başka bir açıklamada, TikTok’un ABD’deki hizmetlerini ABD merkezli bir şirkete sattığı sürece ülkedeki varlığını devam ettirebileceğini söyledi. Trump’ın bu açıklamaları üzerine ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft, TikTok’un ABD, Yeni Zelanda, İngiltere ve Avustralya’daki hizmetlerini satın almak üzere görüşmelere başladıklarını açıkladı.

Trump daha önce TikTok’un kişisel verileri toplamasını eleştirmiş, sosyal medya şirketinin bu verileri Çin hükümeti ile paylaşıyor olabileceğine yönelik şüphelerini dile getirmişti. Trump’ın son iddiasına göre, Çin hükümeti TikTok uygulaması üzerinden, kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerini etkilemeye çalışabilir.

TikTok, Çin ve ABD arasındaki gerilimde yeni bir cephe

ABD ile Çin arasındaki gerilim, 2018’de başlayan ticaret savaşı ile somutlaşmıştı. İki ülkenin de ekonomilerine karşılıklı darbe vuran ticaret savaşında belirli bir oranda uzlaşmaya gidilirken iki ülke arasında yeni cepheler açılıyor.

Çin’in kendi topraklarında yaşayan Müslümanlar’a ve özellikle Uygur Türkleri’ne yönelik baskısı da ABD tarafından sıkça dile getiriliyor. ABD genelindeki Çin karşıtı söylemler, Kovid-19 sürecinde Trump’ın salgınının yayılmasından Çin’i sorumlu tutması ve koronavirüse “Çin virüsü” demesiyle daha da somutlaşmıştı.

ABD, ulusal güvenlik kaygılarıyla Çin merkezli teknoloji firmalarına da savaş açmış durumda. Son olarak Çin merkezli teknoloji firması Huawei’ye ait 5G ağının ülkedeki kullanımını yasaklayan Vaşington yönetimi, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere Avrupa’daki birçok ülkeye Huawei’nin 5G ağını kullanmamaları çağrısında bulunmuştu.

TikTok’a tek tepki gösteren Trump değil

TikTok, ABD’nin yanı sıra Hindistan, Avustralya, Japonya, Türkiye, Endonezya, Pakistan ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinde de uzun bir süredir tartışılıyor.

Hindistan, haziran ayında Çin ordusunun 20 Hint askerini öldürmesi sonucunda ülkede 200 milyon kullanıcısı olan TikTok’u yasaklamıştı. Öte yandan, Çin ile yakın ilişkileri olan Pakistan da uygulamadaki “pornografik içerikler” sebebiyle TikTok şirketine ilgili içeriklerin denetiminin yapılması için uyarıda bulunduğunu açıkladı. Türkiye’de ise Kişisel Verilerin Kullanımı Kanunu kapsamında, geçen ay TikTok hakkında bir soruşturma açılmıştı.

TikTok’un sahibi olan Byte Dance şirketinin kurucusu ve yöneticisi Zhang Yiming.

Oxford İnternet Enstitüsü araştırma görevlisi Megha Mishra, Al Jazeera televizyonuna verdiği bir demeçte kişisel verileri kullanımı bakımından TikTok’un, Facebook gibi ABD bazlı platformlardan farklı olmadığını, Trump’ın tavrının ise tamamen siyasi olduğunu söyledi.

Bugüne kadar yaklaşık 200 milyar kez indirilen TikTok uygulamasının sahibi Pekin merkezli Byte Dance şirketi. Şirketin sahibi Zhang Yiming, Byte Dance’ın Çin hükümeti ile işbirliği içinde olmadığını, hiçbir koşulda devlet ile kullanıcıların kişisel verilerini paylaşmayacaklarını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.