Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs önlemleri nedeniyle Çin’den bambu getirilemeyince, Kanada’daki iki panda açlıktan ölüm ile burun buruna geldi

Salgın önlemleri kapsamında Çin’den yapılan ithalatın azalması ve aksaması sebebiyle ülkeler taze bambu elde etmekte zorlanıyor. Çin dışındaki ülkelerde yerel bambu kaynaklarının hızla tükenmesi, besin kaynağının yüzde 99’u taze bambu olan pandaları açlıkla karşı karşıya bıraktı.

Kanada’nın Calgary şehrindeki hayvanat bahçesinde yaşayan Er Shun ve Da Mao isimli iki panda, Çin’den taze bambu ithalatı yapılamadığı için açlık tehdidi altında. Hayvanat bahçesinin görevlileri mayıs ayında koronavirüs nedeniyle ithalat yapılmadığı için Er Shun ve Da Mao’yu Çin’e geri yollamayı düşündüklerini belirtmişti. Bu hafta yeni bir açıklama yapan görevliler, Er Shun ve Da Mao’nun Çin’e seyahat etmeleri için gerekli izni alamadıklarını ve bambu stoklarının azaldığını söyledi.

Pandaların besin kaynağının yüzde 99’unu taze bambu oluşturuyor ve bir panda günde 40 kilo bambu yiyor. The Guardian’a konuşan Calgary hayvanat bahçesi yöneticisi Greg Royer, öncelikle pandaların doyabilmesi için gündelik bambu temin etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Hayvanat bahçesi şimdilik bambu ihtiyacını komşu şehirlerden karşılıyor ancak ülkedeki bambu varlığı tükenmek üzere. Hayvanat bahçesinin sahibi Clement Lanthier, pandaların aç kalmamaları için taze bambunun bolca bulunduğu Çin’e gitmeleri gerektiğini söylüyor ancak Çin hükümeti gerekli izni vermiyor.

Sadece Çin’de bulunan pandalar uzun süreli anlaşmalar ile başka ülkelere gönderilebiliyor. Salgından kaynaklanan bambu kıtlığı devam ettiği takdirde, Er Shun ve Da Mao’nun dışındaki pandalar da açlık riski yaşayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.