Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şampiyonluk yaramadı: Başakşehir, UEFA Avrupa Ligi’nden elendi

Koronavirüs salgını sebebiyle mart ayında durdurulan UEFA Avrupa Ligi, son 16 turu maçları ile yeniden başladı. Medipol Başakşehir, Danimarka’da karşılaştığı Kopenhag’a 3-0 yenilerek, turnuvaya son 16 turunda veda etti. Spor Toto Süper Lig’i bu sezon şampiyon tamamlayan Başakşehir, şimdi gözlerini yeni sezon hazırlıklarına ve Şampiyonlar Ligi’ne çevirdi.

Erken gol moralleri bozdu

Kopenhag kulübü, maçtan önce UEFA’ya başvurarak, karşılaşmanın seyircili oynanmasını talep etmişti. Koronavirüs salgınıyla başarılı bir mücadele yürüten ülkede lig maçları halen seyircili oynanıyor. Talep UEFA tarafından reddedilince takımlar, Galatasaray’ın 2000 yılında UEFA Kupası’nı kaldırdığı Parken Stadı’na boş tribünler önünde çıktı.

Maçın başlama düdüğüyle birlikte üstünlük kuran Danimarka ekibi oldu. Turu geçme isteğinin ne kadar güçlü olduğunu gösteren Kopenhag, Başakşehir savunmasını daha 4. dakikada aşmayı başardı. Sol kanatta arka arkaya pas yapan ve Başakşehir savunmasını üzerine çeken Danimarka ekibi, sürpriz bir ters topla sağ kanattan bindiren Varela’yı gördü. Hızla ceza sahasına yaklaşan Varela’yı engellemek isteyense bir savunma oyuncusu değil, Başakşehir’in forveti Crivelli’ydi. Crivelli’nin çabası yetmedi ve Varela’nın ortasına kafayı, hem de kalabalık savunmanın içinden vuran Wind, takımını 1-0 öne geçirdi.

12 Mart’taki ilk maçı 1-0 kazanan Başakşehir yine de avantajını kaybetmemişti ancak lacivert-turunculular erken gelen bu golden sonra toparlanamadı ve ilk yarıyı tek bir isabetli şut atamadan tamamladı. 

İkinci yarı: Kopenhag’ın hücum presi fark yarattı

Başakşehir ikinci yarı birkaç pozisyon dışında pek varlık gösteremedi. Bunun nedeni Kopenhag’ın başarıyla uyguladığı hücum presti. Maçın 55. dakikasında sağ kanattan gelişen atakta hızla ceza sahasına giren Biel’in ortasında top Mehmet Topal’ın eline çarptı. Kazanılan penaltıyı yine Wind gole çevirdi.

Artık 2-0 geride olan Başakşehir’in turu geçmek için gol atması gerekiyordu.

Oyuncu değişiklikleri: Buruk ne denese, olmadı

Başakşehir Teknik Direktörü Okan Buruk, 54 ve 55. dakikalarda orta sahasını değiştirdi. Savunmacı Mehmet Topal ve Mahmut Tekdemir çıktı, Elia ve Aleksic girdi.

Ancak bu hamleyle bu kez Başakşehir ikinci toplardaki üstünlüğünü kaybetti. Oyun artık Kopenhag’ın istediği şekilde oynanıyordu. Üçüncü gol, Kopenhag’ın hücum presinin başarısını bir kez daha gösterdi. Başakşehir atağında sol kanatta topu kapan Danimarka ekibinden Falk, Başakşehir ceza sahasına doğru 40 metreden fazla top sürdü ve düzgün bir vuruşla farkı üçe çıkardı, Başakşehir’in de hayallerini suya düşürdü.

Boy ortalaması olarak Başakşehir’den üstün olan Kopenhag, ikili mücadelelerin yüzde 57’sini kazanarak fizik üstünlüğünü kanıtladı. İkili mücadele kazanmakta sıkıntı yaşayan Başakşehir, top alamayınca oyun da kuramadı. Clichy’nin maç boyunca, belki de arkadaşlarına yardım için, sol bekteki görev alanını terk edip orta sahaya gelmesi de Başakşehir’in oyununu bozan etkenlerden biriydi.

Kopenhag, çeyrek finalde İngiltere’nin Manchester United takımıyla karşılaşacak. 

Okan Buruk maçtan sonra yaptığı açıklamada tüm sorumluluğu üzerine aldı:

“Bireysel olarak değil, takım olarak istediğimiz oyunu oturtamadık. Direkt bir-iki oyuncu üzerinden değil… Sorumlusu benim bu maçın.”

Buruk, rehavete de dikkat çekti:

“Rehavet… Tabii ki zor bir sezon. Rakibimize göre yaşlı bir takımız. Hafta içi takımı iyi görmüştüm ama erken bir gol yedik, bu bizi bozdu. Zor bir dönem, sezon bitmiş. Ağustosun ortası, çok genç de bir takım da değiliz.”

Maçtan önce neler yaşandı?

Maçtan bir gece önce konakladığı otele bir grup taraftar saldırı düzenledi. Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ olayla ilgili şunları söyledi:

”Dün akşamla ilgili arkadaşlardan bilgi aldım. Gece bir buçuk ve iki buçukta havai fişekleri camlara atarak oyuncularımızı uykusuz bırakmak gibi enteresan müdahaleler olmuş. Danimarka yetkililerini ve Danimarka polisini buradan kınıyorum. Bu gerçekten hiç yakışmayan bir şey. Türkiye’de böyle bir şey yapılsa ortalığı toz duman ederler. UEFA da hepsi devreye girer. Şu anda burada çıkışta bile takımımı çıkarmamak için her türlü gösteriyi yapmaya çalışıyorlar. Bu kadar taraftar var, ben taraftarların içindeyim, bir tane polis ve güvenlik yok. UEFA’ya da bunları bildireceğiz, özellikle dünkü bütün havai fişeklerin görüntüleri alındı, bir rapor doğrultusunda UEFA’ya bildireceğiz ama gerçekten çok kötü bir görüntü.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.