Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’tan Rushmore Dağı’na yeni bir anıt önerisi: Kendi kafası

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ülkenin Güney Dakota eyaletinde bulunan ve dört eski ABD başkanının heykelinden oluşan ünlü Rushmore Dağı Anıtı’na kendi heykelini de eklemek istiyor. New York Times’ın haberine göre Trump, bu talebi için anıtın bulunduğu Güney Dakota eyaletinin Valisi Kristi Noem’den de bilgi aldı.

New York Times’a konuşan bir kaynağa göre, Trump’ın üst düzey bir yardımcısı, geçen yıl Güney Dakota Valisi Kristi Noem’e Rushmore Dağı Anıtı’na yeni bir heykelin nasıl eklenebileceğini sordu. Trump, 4 Temmuz’da ABD’nin Bağımsızlık Günü kapsamındaki etkinlikler için Rushmore Dağı’na gittiğinde ise Noem, Trump’a Rushmore Dağı Anıtı’ndaki heykellerin arasına kendi yüzünün de eklenmiş olduğu bir metrelik bir replika anıt hediye etti.

Noem, 2018 yılında verdiği bir röportajda da Trump’ın en büyük hayallerinden birisinin Rushmore Dağı Anıtı’ndaki heykellerinin arasına kendi heykelinin de eklenmesi olduğunu söylemişti.

Noem, Trump’ın bu isteğini ilk defa kendisiyle Beyaz Saray’da görüştüğünde dile getirdiğini ancak kendisinin en başta bunun bir şaka olduğunu düşündüğünü belirterek “Gülmeye başladım ama Trump gülmüyordu. Sonra farkettim ki son derece ciddiydi” diye konuştu.

Trump’ın bu isteğine karşın, Rushmore Dağı Anıtı’nın bakımından ve korunmasından sorumlu yetkililere göre, dağda yeni bir heykel için yer açmak imkansız.

Anıtta heykeli bulunan dört eski ABD başkanı (soldan sağa): George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ve Abraham Lincoln

Anıtın yer aldığı Rushmore Dağı, Kızılderililer için kutsal bir alan olarak biliniyor. Kızılderili karşıtı görüşleriyle tanınan heykeltıraş Gutzon Borglum ve oğlu Lincoln Borglum’un yapımına 1936’da başladığı anıt, 1950’de tamamlandı. Rushmore Dağı’nın Black Hills (Siyah Tepeler) adı verilen kayalık kısmında bulunan anıtta, ABD’nin dört eski başkanı George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ve Abraham Lincoln’ün heykelleri bulunuyor. Anıt hem yapıldığı yer yüzünden hem de kölelik zamanlarını temsil eden başkanların olması sebebiyle, birçok ABD vatandaşı tarafından “utanç sembolü” olarak görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.