Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google, Android telefonlardaki ivmeölçerleri kullanarak “deprem detektör sistemi” geliştirdi

Teknoloji devi Google, ShakeAlert deprem erken teşhis sisteminden destek alarak telefonlarda deprem detektörü işlevi görecek bir sistem geliştirdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletindeki deprem uyarı sistemini örnek alan uygulama, Android telefon kullanıcılarının bulundukları konumdaki sarsılmaları tespit ederek depremden birkaç saniye önce kullanıcıları uyaracak.

ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS) ve Kaliforniya Valiliği Acil Hizmetler Servisi (CalOES) ile işbirliği yapan Google, geliştirdiği deprem uyarı sistemini tanıttı. Depremi erken teşhis etmek için geliştirilen ShakeAlert sistemiyle güçlendirilen uygulama sayesinde, Android kullanıcıları bulundukları yerde olacak depremden birkaç saniye önce haberdar olabilecek. 

Kaliforniya’daki 700’ü aşkın depremölçerden gelen sinyalleri kullanarak depremi erken teşhis eden ShakeAlert sistemi, depremölçerlerin dünyanın her yerinde mevcut olmamasından ötürü sadece Kaliforniya eyaleti sınırlarında işlev görüyor. 

Google, akıllı telefonlarda ivme ölçen akselerometre cihazlarının, deprem sırasındaki sarsılmaları saptama özelliğini kullanacak. Buna göre, Google’ın Android yazılımı olan her akıllı telefon, küçük bir depremölçer işlevi görecek. 

Sistem, kullanıcının bulunduğu konumdaki deprem sarsıntılarının detaylarını Google’ın veri merkezine gönderecek. Sarsıntı bilgilerini alan veri merkezindeki bilgisayarlar, deprem teşhisi konulan durumlarda kullanıcılara geri bildirim yapacak. 

Google’ın kendi blogunda paylaşılan haberde, “Deprem hızına karşı ışık hızına yakın bir hızda yarışıyoruz. Çok şanslıyız ki ışık hızı çok daha yüksek bir seviyede” açıklamasını yapan Google yazılım mühendisi Marc Stogaitis, deprem uyarı sisteminin çok hızlı bir şekilde çalışacağını ve uyarıyı alan insanların tedbir almak için en az birkaç saniyelerinin olacağını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.