Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kamala Harris, Joe Biden tarafından başkan yardımcısı adayı seçildi: Harris, ABD tarihinde başkanlığa bu kadar yaklaşan üçüncü kadın siyasetçi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başkanlık yarışı sürüyor. Başkan Donald Trump’ın rakibi Demokrat aday Joe Biden, salı günü başkan yardımcısı adayı olarak Kaliforniya Senatörü Kamala Harris’i seçtiğini duyurdu.

Kamala Harris, kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde Demokratlar’ın başkan aday adayı, yani Biden’ın rakibiydi. Daha sonra adaylıktan çekilen 55 yaşındaki Harris, Biden’ın seçimi kazanması halinde ABD’nin ilk siyah kadın başkan yardımcısı olacak. 

Kamala Harris

Joe Biden, “korkusuz bir savaşçı ve ülkenin en iyi kamu görevlilerinden biri” olarak tanımladığı Kamala Harris’in kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde yol arkadaşı olacağını söyledi, “Harris ile birlikte ve sizin desteğinizle Trump’ı yeneceğiz” dedi. Harris, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Biden’ın yol arkadaşı olmaktan onur duyduğunu ve onu başkomutan yapmak için elinden geleni yapacağını” söyledi. “Biden Amerikan halkını birleştirebilir çünkü hayatını bizim için savaşarak geçirdi” diye ekledi. 

Kamala Harris, Demokrat başkan adaylarının belirlendiği ön elemelerde rakibi Joe Biden’ı sert bir dille eleştirmişti. Daha sonra adaylıktan çekilen Harris, mayıs ayında siyah ABD vatandaşı George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından Biden’ın seçim kampanyasına destek vermeye başladı. Harris, Floyd’un öldürülmesinin ardından ABD’de başlayan protestolar karşısında Biden’ın tutumunu doğru bulduğunu açıklamıştı.

Kariyerinin önemli bir bölümünü savcı olarak geçiren Kamala Harris, son olarak Kaliforniya başsavcısı olarak görev yaptı. Harris, ABD’de başkan yardımcılığına aday gösterilen ve ülkenin tarihinde başkanlığa bu kadar yaklaşan üçüncü kadın siyasetçi.

1984 yılında Geraldine Ferraro Demokratlar’ın ve 2008 yılında Sarah Palin Cumhuriyetçiler’in başkan yardımcısı adayı olarak seçim yarışına katılmıştı. 

Joe Biden ve Kamala Harris

Bütün bu özellikleri ele alındığında, Harris, 77 yaşındaki Biden’a kıyasla daha genç daha dinamik bir seçim kampanyası vaat ediyor. Ayrıca daha dikkat çekici, ilham verici bir hikayesi var. Başkanlık yarışından çekilmesine rağmen Demokratlar arasında Harris’in önümüzdeki dönemde Beyaz Saray için yeniden şansını denemesi gerektiğini düşünenler var. Harris, uzun zamandır Demokrat Parti’de yükselen bir yıldız, önemli ve genç seçmene hitap edebilecek güçlü bir siyasi figür olarak görülüyordu. Biden’ın kasım ayındaki seçimleri kazanması halinde, önümüzdeki dört ya da sekiz yıl içinde siyasi ortağı Harris, Beyaz Saray’a ve Demokrat lider olmaya en yakın isim haline gelebilir. 

Siyasi kariyerindeki ilerleyişi boyunca Kamala Harris, Demokratlar’ın büyük bir kısmını kişisel hikayesiyle de etkilemeyi başardı. Harris, iki göçmen akademisyenin, Hindistan kökenli bir anne ile Jamaikalı bir babanın kızı. Kaliforniya’da büyüyen Harris, daha sonra Vaşington’a taşındı ve Howard Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Uzmanlık alanı ceza hukuku olan Harris, daha sonra ABD Senatosu’na seçilen ikinci siyah kadın siyasetçi oldu. 

Aralık ayında başkanlık yarışından ayrıldıktan sonra Kamala Harris, yeniden senatodaki görevine odaklandı. Ardından, özellikle mayıs ayı sonunda siyah Amerikan vatandaşı George Floyd’un öldürülmesinin ardından, siyasi kariyerinin merkezine ırkçılığa ve polis şiddetine karşı sürdürülen eylemleri aldı. Black Lives Matter (Siyah Hayatlar Değerlidir) grubu ve Floyd’un polis tarafından öldürülmesine tepki gösteren eylemcilerin yanında yürüdü. Polis şiddetini ve eylemcilerin polis tarafından linç edilmesini federal bir suç olarak değerlendirme önerisini defalarca senatoda savundu. ABD’de sağlık hizmetlerinin ve vergilendirme sisteminin iyileştirilmesi gerektiğini de yine bu süreçte sık sık dile getirdi. 

Bununla birlikte, Kaliforniya’da başsavcılık görevini yürüttüğü dönemde idam cezasına karşı olduğunu belirten Harris’in bir dava dosyasında, mahkûmun idamını savunduğu dikkat çekiyor.

Mevcut ABD Başkanı Donald Trump, Biden’ın Harris’i seçmesine tepki gösterirken Harris’in yalan söylediğini belirtti ama konuyla ilgili detaylı açıklama yapmadı. Trump, resmi Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda Kamala Harris’i “radikal bir solcu” olarak nitelendirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.