Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li araştırmacılar, insanların iç organlarında ilk kez mikroplastik parçacıklarına rastladı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Arizona Devlet Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda, insan organlarında mikroplastik parçacıklarına rastlandı. Akciğer, karaciğer, böbrek ve dalak gibi iç organları inceleyen bilim insanları, 47 farklı iç organ örneğinde küçük plastik parçacıklar tespit etti. Böylece insan organlarında ilk defa mikroplastik veya nanoplastik parçacıklar bulunmuş oldu.

Mikroplastik kirlilik okyanusların derinliklerinden kutuplardaki buzullara kadar tüm dünyayı etkiliyor. Bu kirlilik sebebiyle oluşan zehirli kimyasalların deniz canlılarını olumsuz etkilediği biliniyor. İnsanlar da tükettikleri yiyecekler ve içeceklerle birlikte soludukları havayla bu toksik maddelere maruz kalıyor ancak bu mikroplastik atıkların insanlar üzerindeki potansiyel etkileri henüz bilinmiyordu. Arizona Devlet Üniversitesi’nde mikroplastik atıkların insan vücudundaki potansiyel etkilerini inceleyen bilim insanları, organ örnekleri üzerinde çalışırken geliştirdikleri analitik yöntemle içinde plastik su şişeleri ve yemek kaplarının parçalarının da olduğu binlerce çeşit plastiği tanımlayabildi.

ABD Çevre Koruma Ajansı (US EPA), incelenen 47 örnekte de yeniden üretici ve sistemik bir zehirli madde olarak bilinen sentetik organik bileşik Bisfenol A (BPA) bulunmasını “endişe verici” olarak niteledi. Araştırma sonuçları pazartesi günü (17 Ağustos) Amerikan Kimya Derneği tarafından (ACS) kamuoyu ile paylaşıldı ancak bulgular henüz alanın uzmanları tarafından değerlendirilmedi. Araştırma için organ bağışı yapan kişilerin sağlık geçmişleri, yeme-içme alışkanlıkları ve meslekleri gibi kişisel özellikleri üzerinden yapılacak incelemeler, daha çok kimlerin hangi yollarla mikroplastiklere maruz kaldığını göstermesi açısından gelecek çalışmalar için yol gösterici olacak.

Araştırma ekibinde bulunan ve Arizona Devlet Üniversitesi’nde çalışan bilim insanı Varun Kelkar, telaşlanmak istemediklerini ama her yerde bulunan mikroplastiklerin insanların vücuduna girip birikebildiği yönündeki bulguların endişe verici olduğunu ve bunun gelecekteki etkilerinin henüz bilinmediğini belirtti. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.