Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin Komünist Partisi’nden, Devlet Başkanı Şi Cinping’e muhalif sesler yükseliyor: “Cinping’in kontrolsüz gücü, Çin’i dünyanın düşmanı haline getirdi”

The Guardian, Çin Devleti’ni eleştirdiği için Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Parti Okulu’ndan atılan eğitmen Cai Xia ile röportaj yaptı. İlk kez İngilizce yayın yapan bir kuruluşa konuşan Xia, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e karşı kendi partisi olan ÇKP içinde geniş çaplı bir muhalefet olduğunu iddia etti.

ÇKP yetkililerini eğiten yükseköğretim kurumu, ÇKP Merkez Komitesi Parti Okulu‘nda eğitmen olan Cai Xia’nın Cinping’i eleştirdiği bir ses kaydı basına sızmıştı. Xia’nın parti yapılanması ile ilgili yaptığı eleştiriler tüm Çin liderleri tarafından potansiyel tehlike olarak görüldü ve Xia ihraç edildi. Xia, “Cinping’in kontrolsüz gücünün, Çin’i dünyanın düşmanı haline getirdiğini” söyledi.

Cai Xia

Xia, Cinping’in ülkeyi öldürdüğünü ve ÇKP yönetimindeki birçok kişinin de devlet başkanıyla ilgili kendisi gibi düşündüğünü iddia etti. Ayrıca, Cinping’in tüm temel kararları kendi başına verdiğini ve bunun salgın sürecinde yaşananlar gibi birçok büyük soruna yol açtığını belirtti.

Çin’de, Komünist Parti içinden devlet başkanına ve parti yapılanmasına yönelik eleştiri yapılması, oldukça nadir görülen bir durum.

Parti Okulu, 1992’den beri eğitimcilik yapan Xia’nın ihracıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Xia’nın ülkenin ününü zedeleyen ve ciddi politik problemler barındıran yorumlar yaptığını” belirtti.

İhraç edildiği için mutlu olduğunu söyleyen Xia, Cinping yönetimi altındaki ÇKP’nin Çin’i ilerletmediğini aksine ilerlemesini engellediğini söyledi. Xia, yıllar önce, parti içinde farklı seslere alan tanınmadığını anladığında, partiden ayrılmak istediğini de sözlerine ekledi.

Xia ayrıca, partiden ihraç edildikten sonra kendisini daha rahat ifade edebildiğini ve yaptığı açıklamaların, yalnızca kendisini bağladığını söyledi. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.