Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Batman’da İ.E.’ye tecavüzle suçlanan ve hakkında tutuklama kararı çıkarılan Uzman Çavuş Musa Orhan polise teslim oldu

Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, 18 yaşındaki İ.E. isimli kadına cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle hakkında tutuklama ve yakalama kararı çıkarılan Uzman Çavuş Musa Orhan, Siirt’te polise teslim oldu.

Batman’ın Beşiri ilçesinde 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulunan ve Batman’da özel bir hastaneye kaldırılan 18 yaşındaki İ.E., dün (18 Ağustos) yaşam savaşını kaybetmişti. İntihar girişiminden önce yazdığı mektupta Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tecavüzüne uğradığını belirten İ.E.’nin iddiası üzerine Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılmış ve Orhan gözaltına alınmıştı. Uzman Çavuş Orhan cinsel birliktelik yaşamadığını belirtmesi üzerine serbest bırakılmıştı.

Ancak adli tıp raporu ile İ.E.’ye tecavüz ettiği ortaya çıkan Orhan, itiraz üzerine bir kez daha Siirt’te gözaltına alınmıştı. Tutuklanması talebiyle 17 Temmuz 2020’de Siirt Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevkedilen şüpheli Orhan hakkında mahkeme adli kontrol şartı ile bir kez daha serbest bırakma kararı vermişti. Soruşturma dosyasında “gizlilik” kararı verilirken, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırlayarak 27 Temmuz 2020’de Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bir tanık ifadesinin alınmadığı gerekçesiyle iddianamenin iadesine karar verirken uzman çavuş ile ilgili yapılan tutuklama talebini reddetmişti.

Olayı başından beri takip eden Siirt Barosu ve Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamenin iadesine yaptıkları itirazda üst mahkeme olan 2. Ağır Ceza Mahkemesi dün (18 Ağustos) karar vermiş ve itirazı kabul ederek sözkonusu tanık ifadesinin Batman Emniyet Müdürlüğü’nce alındığı ve iddianamenin kabul edilmesi gerektiği yönünde karar vermişti.

Bunun üzerine savcılığın talebini yeniden değerlendiren Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Musa Orhan hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla tutuklama kararı vermiş ve Orhan için yakalama kararı çıkarılmıştı. Orhan, kararın çıkmasından kısa bir süre sonra Siirt’te polise teslim oldu.

Siirt Barosu’ndan yazılı açıklama

Siirt Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, alınan mağdur beyanı ve dosya kapsamına giren adli tıp raporu üzerine şüpheli Musa Orhan’ın 16 Temmuz 2020 tarihinde saat 14.00 sıralarında alınan gözaltı kararına istinaden mevcutlu olarak 17 Temmuz 2020 tarihinde Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nda hazır edildiği, tutuklama talebiyle Siirt Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevkedildiği ve daha sonra adli kontrol kararı ile serbest bırakıldığı belirtildi. Serbest bırakılma kararına hem baro hem de başsavcılık tarafından itiraz edildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“İtiraz, Siirt Sulh Ceza Hâkimliği’nce reddedilmiştir. Bu karara karşı Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı ve Siirt Barosu Başkanlığı tarafından Şırnak Sulh Ceza Hâkimliği nezdinde itirazda bulunulmuş, bu itiraz da reddedilmiştir. Sonraki aşamada soruşturma dosyası, baromuz ve baromuza bağlı Kadın Hakları Komisyonu tarafından yakından takip edilmiştir. Nitekim, yürütülen soruşturma kapsamında adı geçen şüpheli, çalıştığı kamu kurumu tarafından açığa alınmıştır. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında iddianame düzenlenmiş ve tensiple birlikte adı geçen şüpheli M.O.’nun tutuklanması istemiyle Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılması talep edilmiştir. Siirt Barosu Başkanlığı ve Siirt Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından da ayrıca tensiple birlikte tutuklama kararının verilmesi için Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verilmiştir.”

“Bir genç kızın hayattan koparılması sözkonusu, duyarlılık önemlidir”

Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, dün sosyal medyada gösterilen duyarlılığın çok önemli olduğunu, Türkiye’nin her yerinden baroların dayanışma için mesaj gönderdiğini belirterek “Üst mahkeme, iddianamenin iadesi kararına yaptığımız itirazı kabul etti. Baştan beri biz tutuklama kararı verilmesini istedik. İnşallah tensip kararı ile birlikte tutuklama kararı verilir. Bu olayın bir siyasi bir yönü  yoktur, bir ailenin yıkılması ve genç bir kızın hayattan kopması sözkonusudur. Herkesin duyarlı olması önemlidir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.